Държавният сайт за сравнение на цените на храните в търговските

...
Държавният сайт за сравнение на цените на храните в търговските
Коментари Харесай

Държавният сайт за сравнение на цени в хранителните вериги стартира до дни

Държавният уебсайт за съпоставяне на цените на храните в комерсиалните вериги е подготвен и ще започва публично до дни, разгласи вицепремиерът и министърът на превоза Христо Алексиев след съвещанието на служебния кабинет. Той увери, че бизнесът е податлив да подава информация за цените си.

„ Сайтът е подготвен. Проведохме диалог с комерсиалните вериги. Те са склонни да разгласяват своите цени на осведомителната платформа. Това ще докара до бистрота и предвидимост “, сподели той.

Платформата ще бъде показана в петък, а от идната седмица веригите към този момент ще стартират да разгласяват своите цени там.

Сайтът ще следи към 50 съществени продукта, като концепцията е да се анонсират единствено тези с най-ниските цени – с изискването да не са на промоция.

Служебната власт се надява, че това ще докара до събаряне на цените на продуктите. Алексиев сподели, че се плануват и наказания за неточно държание, в случай че цената на уеб страницата е една, а на щандовете друга.

Работата по платформата за съпоставяне на цените бе обявена при започване на февруари с претекста, че това ще помогне на хората да вършат „ осведомен избор “. Идеята за нея се появи в общественото пространство редом със сигналите за прекалено огромни надценки на питателните артикули. Срещу веригите заваляха обвинявания в „ далавера “ и „ картелни съглашения “.

Вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията е почнала. Регулаторът заяви, че се е самосезирал поради подозрения за картелни съглашения.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР