Държавният съвет на Португалия в сряда с мнозинство одобри разпускането

...
Държавният съвет на Португалия в сряда с мнозинство одобри разпускането
Коментари Харесай

Португалия тръгна към предсрочни избори

Държавният съвет на Португалия в сряда с болшинство утвърди разпускането на Народното събрание на страната, което значи предварителни избори. Това заяви АП.

Агенцията се базира на формалния уебсайт на президентската администрация.

До държавната рецесия се стигна, откакто на 27 октомври депутатите не поддържаха показания проектобюджет за идната 2022 година.

Португалската комунистическа партия и Левият блок се опълчиха на самодейността на държавното управление, като желаеха, наред с други неща, промени в системата на публичното опазване на здравето, по-високи пенсии и по-голямо нарастване на минималната работна заплата.

Както оповестява организация EFE, португалският президент Марсело Ребело ди Соуза предизвести, че при положение на отрицание на проектобюджета за идната година може да разпусне Народното събрание и да разгласи предварителни избори в страната.

По време на дебатите министър председателят Антониу Кошта увери, че няма да подава оставка, даже и Камарата да не утвърди бюджета. Антониу Кошта посочи още, че при положение на предварителни избори още веднъж е подготвен да стане претендент от Социалистическата партия за поста министър председател.

Отказът на Народното събрание да одобри бюджета може да докара до усложнения при разпределението на средствата от Европейския фонд за възобновяване в страната. Португалия би трябвало да получи 16,6 милиарда евро от Брюксел до 2026 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР