Държавният глава участва в откриването и освещаването на военен паметник

...
Държавният глава участва в откриването и освещаването на военен паметник
Коментари Харесай

Президентът Радев: Националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден 

Държавният глава взе участие в откриването и освещаването на боен монумент на бойците от 11-а пехотна Македонска дивизия

Героите, които влязоха в неравномерен пердах за обединена, самостоятелна и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достолепие не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата компенсация за саможертвата е тя да не бъде забравена. С тези думи под връх Тумба в Беласица президентът взе участие в откриването и освещаването на боен монумент на бойците от 11-а пехотна Македонска дивизия. Държавният глава сервира венец на монумента и отдаде респект на починалите.

В словото си президентът означи свещения блян на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, с цел да защитят родните земи. „ Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях “, съобщи Румен Радев и добави, че още тогава бойните приятели на починалите са белязали пътя на дивизията с монументи, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, в това число в региона на връх Тумба. „ За страдание, повратностите на времето и не една злонамерена ръка безчовечен заличиха доста от тези места. Но окуражаващо е, че през днешния ден все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и стеснителност, които оставиха на произвола прекалено много български войнишки гробове и паметни знаци “, съобщи президентът.

Президентът уточни, че военният монумент на бойците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички провокации на времето, тъй като ще събира потомците, които показват заслужена благодарност към героите, борили се за нашето достолепие. „ Нека ние през днешния ден продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България “, прикани президентът. Той изрази признателност за родолюбивото дело на всички жители и институции, с чието присъединяване и подпомагане паметникът е построен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР