Държавният глава Румен Радев заяви, че по време на всичките

...
Държавният глава Румен Радев заяви, че по време на всичките
Коментари Харесай

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

Държавният глава Румен Радев съобщи, че по време на всичките си срещи и диалози с сътрудниците в Европа и от Съединените щати извършени през последните дни, а и преди този момент, аргументирано отстоява българската позиция за ветото за започване на договаряния за еврочленство на Република Северна Македония.

" Многократно съм заявял, че на всички места аргументирано не отстъпвам българската позиция и тя среща все по-голямо схващане. Изключително значимо е да има връзка с всички водачи от Европейски Съюз, с нашите стратегически сътрудници от Съединени американски щати, с всички европейски институции, с цел да се откри ясно, стабилно и необратимо решение ", уточни президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази отчаяние от признатата през днешния ден резолюция на Европейският парламент, в която се упорства за начало на договаряния с Република Северна Македония и Албания за присъединението им към Европейския съюз. Според Йотова в документа липсва значително изменение, препоръчано от българските евродепутати, задачата на което е било да се защитят правата на българите в югозападната ни съседка.

Тя също така акцентира:

" Когато се приказва за пристискане, когато се приказва за преса, дано тази преса бъде към страната, която желае да влезе в Европейски Съюз, а не към страната, която към този момент толкоз години е част от съюза. Във вчерашното изказване на висшия представител за външна политика на Европейски Съюз господин Жозеп Борел се споделя, че ще се направи всички допустимо да се упражни напън върху нашата страна, а това е едно изказване, която аз персонално смятам за неприемливо ".

Екологичен потенциал прикани за историческо помиряване сред България и Северна Македония
На въпрос по отношение на антикризисните ограничения на държавното управление Румен Радев уточни, че оповестените положителни планове на ръководещите първо би трябвало да намерят законодателна поддръжка, да бъдат осъществени и едвам по-късно могат да бъдат коментирани.

" Медиите би трябвало да базират своите изявления не на клюки, а на обстоятелства. В едно демократично общество е неприемливо медия да отхвърля право на отговор “, съобщи президентът, запитан за отхвърли на " Дойче веле " да разгласява изпратеното право на отговор от срана на президентската институция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР