Държавният глава Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните

...
Държавният глава Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните
Коментари Харесай

ДПС пред президента Радев: Ако има ротация, ще сме фактор на стабилност

Държавният глава Румен Радев стартира консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание за сформиране на държавно управление.

След ГЕРБ и ПП-ДБ, на " Дондуков " 2 отидоха за диалози с държавния глава съпредседателят на Движение за права и свободи Джевдет Чакъров, както и Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и други.

Това бяха третите подред и последни за деня разговори на президента с парламентарно показаните партии.

" Вашата парламентарна група интензивно поддържаше ръководещото болшинство, в това число по най-важните решения, които взе 49-ото Народно заседание, без публично да бъде част от ръководството. Това сътвори предпоставки за редица разбори и тълкувания, които се проектират и върху процеса на договарянията, които вървят сега сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Включително и по тематиката за нюансите във връзка с плаващите болшинства ", сподели президентът при започване на диалога.

" Държавата би трябвало да има непоклатимост и предвидимост. Ако двете ръководещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се схванат, има ротация и идващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на непоклатимост " , безапелационни бяха   съпредставителят на Движение за права и свободи Джевдет Чакъров и зам.-председателят на ПГ на придвижването Йордан Цонев.

" Нашата позиция не се е трансформирала за това да се откри още веднъж формула за ръководство на страната в сегашния миг с оглед и на политическата обстановка в страната, и в геополитическата обстановка ", съобщи Чакъров.

" Нашата поддръжка е била постоянно предвидима и поредна ", добави той.

Съпредседателят на придвижването открои главните цели на Движение за права и свободи, а именно Шенген и Еврозоната.

" Подкрепяли сме това държавно управление главно във връзка с политиките, свързани с нашия европейския път и европейски небосвод на страната ни, както и участието в НАТО ", добави той.

" Същевременно бих желал да кажа, преследвайки огромните цели, би трябвало да обърнем внимание на дневния ред на хората и стандрата на живот. Тази наша политика за европейския път за развиване и демократичната идеалогия ще бъдат и за в бъдеще. Надяваме се главните субекти да намерят формулата. Ако не, постоянно има опция да се откри друга настройка, само че тя ще бъде много сложна ", съобщи Чакъров.

От своя страна Йордан Цонев също удостовери, че ролята на Движение за права и свободи в първите 9 месеца на кабинета " Денков-Габриел ".

" Имахме градивна роля и в съставянето на този кабинет ", добави Цонев.

" Движение за права и свободи извърши своите задължения. Ако двете ръководещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се схванат, има ротация и идващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на непоклатимост ", сподели още Йордан Цонев.

Председателят на придвижването Джевдет Чакъров поздрави всички мюсюлмани с настъпването на Рамазана, а президентът Радев изрази вяра, че довечера ще ги види още веднъж на обичайна вечеря ифтар, която дава годишно.

По-рано президентът беседва на " Дондуков " 2 и с представители на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната – Демократична България ".

Консултациите ще продължат и във вторник с " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

До тях се стигна, откакто министър председателят Николай Денков подаде оставка във вторник предходната седмица, а в сряда Народното събрание я одобри единомислещо. Процедурата беше контрактувана още преди 9 месеца, с цел да може Денков да отстъпи мястото си на Мария Габриел в границите на ротацията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР