Държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с

...
Държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с
Коментари Харесай

Президентите Радев и Сакеларопулу: Стратегическото партньорство между България и Гърция е фактор за стабилност и пример за Югоизточна Европа

Държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с медал „ Стара планина “ с лента за нейните заслуги за  развиването на двустранните връзки сред България и Гърция

Стратегическото партньорство сред България и Гърция се гради на взаимно доверие и съгласие и е фактор за районната непоклатимост, както и образец за Югоизточна Европа. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Катерина Сакеларопулу, които организираха среща през днешния ден в София. По покана на българския държавен глава президентът на Република Гърция е на държавно посещаване в страната ни.

„ В исторически проект връзките сред България и Гърция в никакъв случай не са били на по-добро равнище “, означи Румен Радев и открои дейното сътрудничество в разнообразни области като стопанската система, енергетиката, културата и туризма. Само за последните три години стокообменът сред България и Гърция е повишен с над 1 милиарда евро и доближава 4,5 милиарда евро.

Подобряването на енергийната съгласуваност и недопускането на недостиг на енергийни запаси в района е от основно значение за превъзмогването на отрицателните последствия от войната в Украйна, беше общата позиция по време на срещата. И Румен Радев, и Катерина Сакеларопулу показаха нуждата от доста възстановяване на районната съгласуваност и обезпечаване на надеждни вериги на доставки на енергийни запаси за противопоставяне на инфлацията. Отбелязано бе смисъла на въведената в употреба междусистемна газова връзка (IGB), която способства за действителната диверсификация на доставките на природен газ освен за България, а и за Централна и Източна Европа.

Румен Радев акцентира интереса на страната ни за създаване в планувания период на терминала за полутечен газ в Александруполис, в който страната ни закупи 20% от акциите, с цел да може от 2023 година България да получава доставки на природен газ и през този терминал. В вероятност страната ни има интерес и от реализацията на плана за основаване на петролопровод, който да свързва Александруполис с Бургас за доставки на недопечен нефт, както и за присъединяване в процеса на ръководство на някои от пристанищата, през които се реализира преноса на енергийни запаси, уточни още Румен Радев.

По време на диалозите бе откроено и сполучливото двустранно партньорство в региона на образованието и науката. В България се образоват над 3500 гръцки студенти, а доста български студенти избират да получат висшето си обучение в Гърция. Президентът Радев акцентира, че България може да употребява опита на Гърция в построяването на огромни центрове за предпазване и обработка на данни, което е фактор освен за модернизацията на страната, само че и основава качествено нова бизнес среда в района. „ Преносът, съхранението и обработката на огромни количества информация е значима сфера в стратегическо партньорство сред България и Гърция “, съобщи Румен Радев. 

Доброто двустранно партньорство в границите на Европейския съюз, също бе разисквано по време на срещата. България и Гърция охраняват дружно най-дългата сухоземна граница на Европейски Съюз по пътя на миграционните потоци и чакат взаимност от своите европейски сътрудници, бе общата позиция на двамата президенти. Румен Радев изрази признателност за кардиналната и поредна поддръжка от страна на Гърция за участието на България в Шенген. „ България е изпълнила всички механически критерии за участие в Шенгенското пространство и не приема да се слагат непрестанно спомагателни условия “, акцентира президентът Радев. По думите му колкото по-бързо България се причисли към Шенгенското пространство, толкоз по-бързо ще се пренасочат сили и средства от границите с Гърция и Румъния към защитата на външните граници на Европейски Съюз.

„ Нашият апел е преди да се подвигат граници и бариери в Европа, да осъзнаем нуждата от поддръжка за страните, които охраняват външните граници и подсигуряват сигурността на всички страни в Европейски Съюз “, акцентира още президентът. Румен Радев добави, че е нелогично в изискванията на икономическа и обществена рецесия България и Румъния да остават отвън Шенгенското пространство, което води до загуба на стопански благоприятни условия освен за българската стопанска система, а и за целия район. Българският президент моли, когато държавните управления на Нидерландия и Австрия разискват приемането на България в Шенген, да последват образеца на бизнеса от своите страни, които към този момент са се доверили на България и са най-големите вложители в българската стопанска система.

Държавният глава Румен Радев посрещна на пл. „ Св. Александър Невски “ президента на Гърция Катерина Сакеларопулу с публична гала. Двамата президенти организираха среща на „ четири очи “ и управляваха пленарни диалози сред формалните делегации на България и Гърция. На гала в Гербовата зала президентът Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с медал „ Стара планина “ с лента за нейните заслуги за  развиването на двустранните връзки сред България и Гърция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР