Държавният глава Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии

...
Държавният глава Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии
Коментари Харесай

Започнаха консултациите при Радев за състава на ЦИК

Държавният глава Румен Радев организира съвещания с парламентарно показаните партии и обединения, с цел да се запознае с препоръчаните от тях номинации за състава на Централната изборна комисия (ЦИК).

Поводът за консултациите са признатите от 45-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс.

Президентът разгласи, че съгласно признатия Изборен кодекс, квотите в ЦИК се разпределят по следния метод: 4 места за ГЕРБ-СДС, 3 за „ Има Такъв народ “, 3 за Българска социалистическа партия, 2 за Движение за права и свободи, 2 за Демократична България и 1 за „ Изправи се! Мутри вън! “

Съгласно закона всички ще бъдат показани в управлението на Комисията под една или друга форма, изясни още Радев.

Такъв вид съвещания до момента са се провеждали в Народното събрание, съобщи по време на консултациите Десислава Атанасова от ГЕРБ. „ Смятам, че ролята, която ви отреди законодателят, включително, без да намесваме ГЕРБ, не ви подхожда, тъй като по този начин наподобяват консултациите при един регионален шеф, господин президент “.

„ Недопустимо е управителен орган на българската страна да бъде избиран от чоп. Всички управления на ЦИК са били издигани от парламентарно показаните партии. Има опция на НПО-то да зададат въпроси към претендентите. Новите правила ми се костват, че работят отзад-напред – чуването е най-сетне, откакто всички сме определели кои са тези хора. Все едно е някаква условност, по която би трябвало да се мине тази процедура. С тези сметки се цели да се ощети най-голямата група ГЕРБ-СДС, при всяко друго число от 15 се получава напълно друго систематизиране “, съобщи Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев отговори, че тези диспути са в пленарната зала, а президентът извършва това, което е записано в закона, уточни той. „ Може да има някакъв аргумент за най-големия излишък, само че вие ще се съгласите ли, че би трябвало да има партия, в тази ситуация най-малката в Народно събрание, която да няма представителства в ЦИК, аз не бих се съгласил “. Той предложи това да се дебатира с „ Изправи се! Мутри вън! “.

„ Изпълнявам закона. Точно вашата партия внушава, че президентът ще избере ръководител на ЦИК и ще я подчини, това се показва от партиите. Подходът, че имате феодални права върху ЦИК, не е верен “, аргументира сеРадев.

ГЕРБ предлага най-голямата парламентарна група да получи поста ръководител на ЦИК, в тази ситуация това е точно групата на ГЕРБ-СДС. Те издигат Красимир Ципов за претендент за ръководител на ЦИК.

„ ИТН “ номинира Камелия Нейкова, правист, за заместник-председател на ЦИК. Другото предложение за член за ЦИК за Елка Тодорова. Последното предложение е проф. Любомир Гаврилов, който е математик.

От Българска социалистическа партия оферират Емил Войнов за член и заместник-председател на ЦИК. По думите на левицата той е специалист по изборния развой, който е работи там. Силвия Стойчева е предложение за член на ЦИК, политолог. Третата кандидатура на Българска социалистическа партия е Цветанка Георгиева, която е работила като специалист в ЦИК.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР