Държавният глава Румен Радев налага вето на разпоредбата на §

...
Държавният глава Румен Радев налага вето на разпоредбата на §
Коментари Харесай

С вето Радев връща на депутатите Закона за енергетиката

Държавният глава Румен Радев постанова несъгласие на наредбата на § 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и връща за ново разискване измененията в Закона за енергетиката, признати от Народно събрание на 12 януари 2023 година.

С § 24 от ЗИД на ЗЕ е призната наредба, която се отклонява от Регламент (ЕС) 2017/2195 и Регламент (ЕС) 2019/943. Тя отсрочва към този момент въведеното в България наложително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, осъществяван на времеви период от един час .

Ако интервалът на сетълмент не е оптимално покрай часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на комерсиалните участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси . Вследствие на това операторът ще осъществя по-високи разноски за регулиращи мощности и може да се стигне до понижение на водните ресурси в огромните язовири . Увеличението на разноските за контролиране на оператора ще докара и до по-висока цена на балансиращата сила, което ще бъде с неподходящ финансов резултат за потребителя. Търговският експорт и обменът на електрическа сила с други страни също ще бъдат наранени.

Вето и връщането за ново разглеждане постанова Народното събрание незабавно да се задейства и да гласоподава по закона. Припомняме, че 48-то Народно заседание  ще бъде необуздано на 3 февруари.

Държавният глава нападна измененията с причини и за стабилността на правната уредба и поредно законово контролиране, която изключва приемане на актови в несъгласие с правила от по-висш сан.

В причините, с които постанова несъгласие, президентът показва, че уредбата следва да бъде в сходство с условията на правото на Европейския съюз в региона на енергетиката и да обезпечи нови благоприятни условия за стопанска самодейност . С § 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, не се подсигурява това сходство, а се стига до отклоняване от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически изгоди в България . С наредбата се планува до края на 2023 година финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час, показва съответно минуса на признатото законодателство Румен Радев.

Регламент (ЕС) 2017/2195 на Комисията от 23 ноември 2017 година за определяне на насоки за електроенергийното балансиране открива насоките за електроенергийно балансиране и планува общ за целия Европейски съюз набор от механически, експлоатационни и пазарни правила, които уреждат работата на балансиращите пазари и тяхното консолидиране. В член 53, пар. 1 от Регламент (ЕС) 2017/2195 е посочено, че в период три години от влизането в действие на Регламента всички оператори на преносни системи " стартират да ползват интервала за споразумяване на несъответствията от 15 минути във всички зони за сформиране на графиците, като подсигуряват, че всички граници на единичния пазарен интервал съответстват с границите на интервала за споразумяване на несъответствията ". Комисията за енергийно и водно контролиране посредством дерогация е предоставила изключение от това обвързване, само че не по-късно от 31 декември 2022 година

От 1 октомври 2022 година в България операторът на електропреносната мрежа и операторът на борсов пазар са въвели 15-минутния интервал за споразумяване на небалансите и 15-минутни артикули за търгуване на пазара в границите на деня.

Задължение за въвеждане на интервал за споразумяване на несъответствието от 15 минути е в действие и според Регламент (ЕС) 2019/943 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на вътрешния пазар на електрическа енергия. Според член 8, пар. 4 от този правилник " към 1 януари 2021 година интервалът за споразумяване на несъответствието е 15 минути във всички зони за сформиране на графици, в случай че регулаторните органи са дали дерогация или освобождение ".

Задължителното балансиране за 15 минути е въведено след подробен разбор на системите в 36 страни , огромна част от които от Европейския съюз. Прилагането на 15-минутните интервали за балансиране способства за по-доброто потребление на съществуващите междусистемни електропроводи, по-големи размери на износа на електрическа енергия от България към прилежащите страни, по-добро равнище на честотното контролиране, по-активно присъединяване на търговците в балансирането на системата, възстановяване на прогнозирането и понижаване на цените на балансирането. Те са от изгода както за електроенергийната система, по този начин и за комерсиалните участници и имат позитивен публичен резултат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР