Държавният глава проведе среща с ректорите на Минно-геоложкия университет и

...
Държавният глава проведе среща с ректорите на Минно-геоложкия университет и
Коментари Харесай

Президентът: Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в региона трябва да се градят и на внедряването на нови иновативни и екологични технологии

Държавният глава организира среща с ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София, отдадена на опциите за извличане и предпазване на сила от възобновими източници у нас

Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в нашия район би трябвало да се градят и на внедряването на нови новаторски и екологични технологии. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2, отдадена на опциите за извличане и предпазване на сила от възобновими източници у нас. Срещата е продължение на дейната работа с водещи представители на университетските среди в страната, които изследват най-ефективните решения за България в подтекста на прехода към чиста сила. В диалога присъединяване взеха министърът на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София проф. Ивайло Копрев и проф. Иван Кралов, както и проф. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и началник на „ Национален център по мехатроника и чисти технологии “ към ТУ – София.

„ Държавите, които съумеят да реализират рационални решения за предпазване на силата, ще държат ключа към бъдещето на енергетиката “, уточни президентът. По думите му страната ни има всички естествени дадености, нужни за екологично извличане и предпазване на сила, и са нужни дълготрайна визия и навременни решения в тази посока.

Държавният глава акцентира, че Маришкият басейн би трябвало да продължи да бъде енергиен център на страната ни с внедряване и  разрастване на нови технологии, при опазване на заетостта на работещите в енергийния комплекс.

Участниците в срещата бяха единомислещи, че пред България има вероятност за произвеждане и предпазване на чиста сила на конкурентни цени, а страната не трябва да абдикира от уговорката си да обезпечи самостоятелност на българската енергетика от външни фактори. Президентът изрази убеденост, че в разговор с Министерството на енергетиката, изследванията на водещите български университети за ефикасни решения в енергетиката ще продължат. Румен Радев акцентира още, че представителите на университетските среди могат да разчитат на поддръжката на президентската институция в тази тенденция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР