Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на Демократична България“

...
Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на Демократична България“
Коментари Харесай

Президентът: Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието

Държавният глава организира съвещания с парламентарната група на „ Демократична България “ в границите на конституционната процедура по връчване на мандат за сформиране на държавно управление

Темата за правосъдната промяна изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от аргументите за срутва на доверието. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на „ Демократична България “. На „ Дондуков “ 2 президентът организира съвещания с политическите сили в 47-ото Народно заседание, преди връчването на мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент. Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе присъединяване в срещата.

Президентът Радев акцентира, че консултациите се организират в изискванията на комплицирана конюнктура, в която към множеството рецесии е добавена и политическата, а тя има и своите външни измерения. „ За нас е извънредно значимо да работим по този начин, че България да не остава в периферията на Европейски Съюз “, съобщи президентът и посочи нуждата от провеждането на амбициозна, единна и поредна външна политика вътре в страната.

Президентът Радев открои правосъдната промяна като фундаментален въпрос за обществото ни. „ Темата за правосъдната промяна изпадна от фокуса на кабинета, а в действителност тя е една от аргументите за срутва на доверието “, съобщи президентът. Румен Радев напомни, че при връчването на мандата за сформиране на настоящето държавно управление на първата политическа мощ – „ Продължаваме промяната “, той е предизвестил, че „ в случай че не се подхващат решителни промени в правосъдната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш “. По думите му закриването на профилираните съдилищата е единствено първата крачка от дългия и извънредно значим път за реформиране на правосъдната система.

Президентът Радев акцентира, че политическите сили би трябвало да намерят баланс сред напъните за сформиране на нов кабинет и приемането на националния бюджет, тъй че да бъде сложена законодателна основа за реализацията на Плана за възобновяване и резистентност. Държавният глава уточни, че разчита на политическия опит и зрялост на Демократична България за намирането на този значим баланс. По думите му огромната тематика е намирането на сполучлива формула за излаз от актуалната политическа рецесия. „ Дали е по-важно, както и вие казвате, скучният професионализъм и скромността в този провокационен миг за българската политика или площадният порив, който да увлича и да консолидира повече почитатели “, уточни още президентът Радев.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи, че е значимо още с първия мандат да бъде изработен опит за сформиране на държавно управление в актуалното Народно заседание. „ Първият мандат е този, който продължава толкоз скоро след изборите да е най-натоварен с упованието за отварянето на една нова страница в българския политически развой, колкото и това да е мъчно “, уточни Христо Иванов и съобщи подготвеност парламентарната група на „ Демократична България “ да продължи да работи с фокус върху правосъдната система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР