Държавният глава оспори промените, с които се възстановяваше временно работата

...
Държавният глава оспори промените, с които се възстановяваше временно работата
Коментари Харесай

Обвинител №1 остава без надзор над магистратите, съдийската и прокурорската колегия ще са съвети

Държавният глава оспори измененията, с които се възстановяваше краткотрайно работата на Пленума на Висшия правосъден съвет, пълномощията на основния прокурор, отнети с поправките в Конституцията.

Със 151 гласа " за ", пристигнали от ГЕРБ Съюз на демократичните сили, Политическа партия Демократична България и Движение за права и свободи и 51 " срещу " - от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, беше решено съдийската и прокурорската гилдия на предходния Висш правосъден съвет да действат като плануваните с измененията в главния закон - Прокурорски и Съдийски препоръки, до конституирането им.

Главният прокурор губи пълномощията си да упражнява контрол над всички прокурори, гласоподаваха още депутатите.

От опозицията възразиха, като Петър Петров от " Възраждане " се обърна към президента Румен Радев.

" Ако той и съветниците му гледат полемиката, би трябвало да знаят, че импортираните оферти не вършат нищо, с изключение на да трансфорат в една огромна боза това, което беше планувано ", разяснява той.

С направеният текст от комисията се сочи следното: съдийската гилдия и прокурорската гилдия ще извършват пълномощията, категорично предоставени на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет, т.е. вносителите на тези оферти са се пробвали да замажат работата и да посочат, че надали не съдийската гилдия и прокурорската гилдия на закрития към този момент, фиктивен Висш правосъден съвет ще извършват пълномощията на новите два органа - Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, разяснява депутатът.

Според него приемането на сходни текстове ще докара до още повече проблеми.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС изясни нуждата от направените промени.

" Знаете, че изменението на Конституцията става след приемане на държавния бюджет и доста неща нямаше по какъв начин да се трансформират със задна дата, защото беше влезнал в действие. След връщането на текстовете и Комисията, и работните групи, и Висш съдебен съвет, и Висшия прокурорски съвет организираха голям брой съвещания с цел да намерят формула до избирането на нови ", сподели от своя страна той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР