Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Конвенцията

...
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Конвенцията
Коментари Харесай

Ердоган: Конвенцията от Монтрьо няма да се прилага за Истанбулския канал

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Конвенцията от Монтрьо няма да се ползва за Истанбулския канал, а прекосяването на кораби в Черно море ще бъде следено само от Анкара, цитира думите му македонската електронна медия „ Точка “.

Истанбулският канал е един от главните стратегически планове в Турция и е предопределен да отстрани възходящия риск, произлизащ от многочислените кораби, пътуващи сред Черно море и Мраморно море.

В интервала сред 1953 година и 2003 година в Босфора са регистрирани 461 произшествия, последният огромен от които през 2003 година, когато транспортен съд, плаващ под грузински байрак, катастрофира и изхвърли 480 тона нефт в морето, осведоми " Фокус ".

Трафикът през Истанбулския канал би представлявал опасност за сигурността на Черноморския район и отвън него, тъй като наред с комерсиалните кораби, танкери и военни плавателни съдове от всяка страна биха могли да влязат в Черно море. Това ще наруши салдото, открит от Конвенцията от Монтрьо, която контролира придвижването през Босфора, напомня медията.

Според Конвенцията от Монтрьо, страните, които нямат изход на Черно море, може да разполагат своите кораби в Черноморския район за не повече от 21 дни. Тя е подписана от страните, граничещи с Черно море - Турция, България, Румъния, Украйна, Грузия и Русия - на 20 юли 1936 година в Монтрьо, Швейцария.

Истанбулският канал би трябвало да бъде построен западно от центъра, от европейската страна на града, и би трябвало да усили дневния потенциал на до 160 кораба. Подготвителната фаза ще отнеме две години, след което ще стартира построяването на канал с дължина 45 км, широчина 150 м и дължина 25 м. През него ще могат да минават даже и най-големите кораби.

За да се избегне спиране на автомобилния и железопътния трафик, се възнамерява и създаване на мостове. Милиони кубически метра разкопана земя ще бъдат употребявани за издигане на огромно пристанище и ново летище. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР