Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната

...
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната
Коментари Харесай

Тръмп изтегля САЩ и от Договора за търговията с оръжия

Държавният глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи отдръпването на страната от още един значим интернационален контракт - за търговията с оръжията (ДТО), предава организация Reuters, представена от " Фокус ".
Припомняме, че документът бе подписан през 2013 година от тогавашния американски президент Барак Обама. Тръмп разгласи решението си на годишната среща на Националната стрелкова асоциация, която е един от главните съперници на ДТО. Стопанинът на Белия дом сподели пред членовете на лобито, че има намерение да анулира статута на Съединени американски щати като страна, подписала ДТА, който по този начин и не бе утвърден от Сената на Съединени американски щати.
" Оттегляме своя автограф ", разгласи американският президент пред хиляди участници в срещата, доста от които носеха червени шапки с лозунга на президента " Да създадем Америка още веднъж велика ".
Националната стрелкова организация на Съединени американски щати от дълго време се опълчва на контракта, който контролира бизнеса с стандартните оръжия и се стреми да държи оръжията надалеч от ръцете на нарушителите на човешките права. Групата на лобистите твърди, че ДТО би подкопало правото за владеене на оръжие в страната - изказване, което администрацията на Обама отхвърли. Доналд Тръмп съобщи, че Организация на обединените нации скоро ще получи публично съобщение за отдръпването на Съединени американски щати от контракта.
Reuters отбелязва още, че Националната стрелкова асоциация на Съединени американски щати похарчи 30,3 милиона $ в поддръжка на президентската акция на Тръмп през 2016 година, като цитира данни на организация, която следи разноските за акциите.
По-рано през февруари 2019 година НАТО се събра на историческа среща, на която разисква от разпадането на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО).
В края на октомври 2018 година американският водач Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати възнамеряват да се откажат от договорката. Тогава той упрекна Русия, че не е изпълнила изискванията по съглашението, а Москва направи опити за избавяне на документа.
Договорът бе подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхранението на балистични ракети със междинен (от 1000 до 5 500 километра) и дребен обхват (от 500 до 1000 километра).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР