Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е добре запознат

...
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е добре запознат
Коментари Харесай

МААЕ: Путин е детайлно запознат със случващото се в АЕЦ Запорожие

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е добре осведомен с всички детайлности за протичащото се в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това акцентира генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси в изявление за американската телевизия CBS.

" Със сигурност той знае всяка детайлност от това, което се случва в ЗАЕЦ, което ме учуди. В диалог с него разбрах, че той е доста в детайли осведомен освен за структурата на самата централа, само че и, което е доста значимо, за достъпа до електричество, външни източници на сила. Това е обект, който той познава доста добре ", отговори Гроси на подобаващ въпрос на публицист на медията.

Генералният шеф на МААЕ бе запитан и дали специалистите на организацията са имали опция свободно да извършват дилемите си в Запорожката АЕЦ. " Да, знаете, ние сме МААЕ ", отговори Гроси.

" Имаше области, в които бяхме лимитирани. Но видяхме всичко, което трябваше да забележим ", заключи италианецът.

Гроси уточни и нуждата от основаване на зона за сигурност към ЗАЕЦ, с цел да се предотврати опцията от нуклеарна злополука. " Докато не защитим тази централа, съществува опасност от нуклеарна злополука ", сподели той.

Ръководителят на МААЕ добави, че обстрелът на АЕЦ-а продължава. " И по тази причина упорствам за основаването на защитна зона. По създание това значи " не атакувайте централата ", сподели той. Според Гроси обстановката в региона на ЗАЕЦ е " невиждана в доста връзки... нестабилна е и изисква незабавни дейности ", съобщи " Фокус ".

На 11 октомври Гроси отпътува за Санкт Петербург, където се срещна с Путин. По-рано генералният шеф на МААЕ назова контактите с съветския водач извънредно значими от позиция на обезпечаването на сигурността на нуклеарните енергийни обекти, в това число Запорожката АЕЦ. Гроси също посети два пъти Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР