Държавният газов оператор Булгаргаз“ вече очаква още по-голямо поевтиняване на

...
Държавният газов оператор Булгаргаз“ вече очаква още по-голямо поевтиняване на
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ вече очаква над 30% поевтиняване на газа за октомври

Държавният газов оператор „ Булгаргаз “ към този момент чака още по-голямо поевтиняване на природния газ за идващия месец поради пониженията в цените на интернационалните пазари. Tри дни преди одобряване на окончателната цена сдружението предвижда поевтиняване с близо 32% до към 240 лева./МВч, посочи изпълнителният шеф Деница Златева по време на откритото съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране.

По нейни думи главната причина за поевтиняването е упованието от 1 октомври да проработи газовата връзка с Гърция и страната ни да получава през нея задачите количества азерско синьо гориво.

Припомняме, че при започване на месеца сдружението предложи цена за октомври от 247.96 лева./МВч, което съставлява 30% спад.

Златева посочи още, че от вторник се следи повишаване на газа на интернационалните тържища, като упованията са това да се трансформира в наклонност и през идващите дни. Движението нагоре обаче може да се отрази на цената през ноември, защото „ Булгаргаз “ реферира по показателя „ месец напред “.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ удостовери думите на енергийния министър Росен Христов за огромен интерес към оповестените четири търга за доставка на полутечен природен газ, както в кратковременен проект – за ноември и декември, по този начин и за 10-годишен интервал. Предстои и организирането на търг за доставка на тръбен газ.

Самият факт, че имаме компании от Америка, Европа, Близък изток, Китай, демонстрира, че това е верният метод. Надявам се посредством тези открити, транспарантни, конкурентни процедури да реализираме и добра цена за ноември. Нямаме терзания, че няма да бъде обезпечено нужното количество природен газ. Това, което целим, е да бъде на конкурентна цена “, съобщи Златева.

Тя добави, че сега потреблението на природен газ в България е на исторически най-малко поради високите цени.

Иначе „ Булгаргаз “ чака до 4 октомври да бъде определен един или няколко доставчика от изброените за ноември и декември. Окончателното си заявление за цената за октомври пък „ Булгаргаз “ ще внесе на 1 октомври.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР