Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл в Комисията за енергийно

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Бизнесът получи каквато цена искаше за газа

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е внесъл в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обновено заявление за цената на синьото гориво за ноември. Ако то бъде утвърдено в оферти тип, цената на природния газ за стопанско ползване ще бъде 93.19 лв/МВтч през почналия към този момент месец, която е съвсем два пъти по-ниска от цените на европейските газови пазари.

Това се схваща от писмо до медиите, подписано от ръководителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

Дотук се стигна откакто изненадващо на 1 ноември управлението на " Булгаргаз " и в наличието на ръководителя на регулатора разгласи, че газът ще поевтинее вместо да нарастне като преди този момент бе декларирано. Планираното повишаване за ноември бе с малко над 30%, а оповестеното поевтиняване с с малко над 1 %. Беше обяснено, че това е допустимо след извършени договаряния с " Газпром ", вследствие на които е постигано намаляване на цените. Това поевтиняване обаче щеше да засегне единствено битовите консуматори, защото за индустриалните цената е тази, която предлага " Булгаргаз ", а не тази, която утвърди регулаторът. Това провокира неодобрение от страна на всички предприятия, които се обърнаха с общ апел към ръководещите и към регулатора поевтиняването да се отрази и на тях.

Преди ден Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) реагира на възраженията на бизнеса против одобрената цена на природния газ за ноември с аргумента, че е спазила законодателството при определянето на цената от 93 лева на мегаватчас.

Сега посредством поправеното предложение на държавната компания и в светлината на идните избори недоволството на бизнеса намира задоволство.

С постигнатите договорености, " Булгаргаз " ЕАД за следващ път ще трансферира изгодите от сполучливо извършените договаряния в тази невиждана енергийна рецесия, което ще се отрази удобно на индустриалните клиенти, показват двете бизнесорганизации през днешния ден.

" Искаме да споменем, че след нашето писмо от 2.11.2021 година получихме цялостно подпомагане в границите на българското законодателство от Комисията за енергийно и водно контролиране и персонално от ръководителя Иван Иванов, макар че искахме неговата оставка, заради регулаторното решение за по-ниска цена за част от клиентите на " Булгаргаз " ЕАД от 93,19 лева./МВтч, а за промишлеността 119,87 лева./МВтч за ноември " ы показват организациите.

С днешна дата те заключават, че " Булгаргаз " е образец за държавно сдружение, което се ръководи умело, професионално и почтено ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР