Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира

...
Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира
Коментари Харесай

Започна събирането на средства за Нотр Дам

Държавният фонд за запазване на културното завещание на Франция започва набирането на средства за възобновяване на катедралата " Нотр Дам ". Потребителите му са поканени да създадат еднократно подаяние или да провеждат ежемесечен фонд, съобщи РИА Новости, представена от БГНЕС.
Пино, една от най-богатите семейства във Франция, към този момент даде обещание 100 милиона евро за идеята.
Политици от целия свят изпращат своите съболезнования на управлението на Франция. Потребителите на обществените мрежи разискват случилото се и пишат, че 15 април е един от най-лошите дни в историята освен на страната, само че и на света.
Пожарът в катедралата " Нотр Дам " е овладян, само че е нанесъл големи вреди.
В продължение на часове към 400 пожарникари се бориха с огромен пожар, който срути покрива на световноизвестната средновековна черква. Един пожарникар е потърпевш съществено по време на гасенето.
Двете камбанарии, които се издигат над фасадата на " Нотр Дам " бяха избавени, както и известният, прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход. Високата кула, която се издигаше над главния транспортен съд на катедралата рухна.
Най-ценните артефакти, защитавани в катедралата " Нотр Дам " са били избавени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на несъмнено място, разгласи ректорът на " Нотр Дам " Патрик Шове.

Снимка: Getty Images/Guliver
Причината за пожара остава неразбираема. Част от катедралата е била закрита от гори. Възможно е пожарът да е почнал поради нарушение на техниката за сигурност по време на реставрацията й. Ремонтите започнаха неотдавна, откакто в каменните стени на 850-годишния храм бяха видяни пукнатини, които провокираха опасения, че постройката може да е станала нестабилна.
Френският президент Еманюел Макрон и брачната половинка му влязоха в катедралата, когато на тавана към момента проблясваха искри. Той благодари на пожарникарите и даде обещание, че една от най-важните културни забележителности на столицата ще бъде възобновена.
" Нотр Дам " е един от знаците на Париж. Катедралата се посещава от 13 милиона души годишно, повече в сравнение с другата известна забележителност в града - Айфеловата кула.
" Нотр Дам " е дала името си на един от най-известните френски романи " Парижката Света Богородица " на Виктор Юго.
Построената през 12-ти и 13-ти век готическа катедрала е оповестена е за международно културно завещание от ЮНЕСКО през 1991 година За последно " Нотр Дам " е търпяла съществени повреди по времето на Великата френска гражданска война в края на 18-ти век. По време на двете международни войни известната постройка не понася никакви провали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР