Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът Северен поток 2

...
Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът Северен поток 2
Коментари Харесай

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че газопроводът " Северен поток 2 " сред Русия и Германия няма да бъде пуснат в употреба, в случай че Русия нахлуе в Украйна, с което доста ускори предходната позиция на Запада във връзка с стратегически значимите доставки на газ. В миг, когато напрежението нараства поради военното скупчване на Русия по източната граница на Украйна, представителят на Държавния департамент Нед Прайс, че администрацията на Байдън " работи с Германия ", с цел да подсигурява, че тя ще може да издържи на загубата на газопровода, заяви „ Гардиън “.

" Искам да бъда пределно явен: в случай че Русия нахлуе в Украйна по един или различен метод, " Северен поток 2 " няма да се придвижи напред ", съобщи Прайс пред Националното публично радио. " Няма да встъпвам в конкретика. Ще работим с Германия, с цел да подсигуряваме, че няма да има прогрес ", добавя той.

Емили Хабер, дипломат на Германия във Вашингтон, наподобява поддържа втвърдяването на позицията. Тя означи в туитър, че " предишното лято Съединени американски щати и Германия взаимно обявиха, че в случай че Русия употребява силата като оръжие или в случай че има друго нарушаване на суверенитета на Украйна, Русия ще би трябвало да заплати висока цена”.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на външните работи Аналена Бербок също обявиха това ясно.

" Нищо няма да бъде изключено, в това число " Северен поток 2 ", сподели Хабер.

Коментарите пристигнаха след ден на интензивна дипломатическа интензивност, в който Съединени американски щати обявиха, че са набелязали път за справяне с съветските претенции в Източна Европа, до момента в който Москва организираше диалози по сигурността със западните страни и продължаваше да усилва военната си мощност.

В писмен отговор, предаден персонално от посланика в Москва, Съединени американски щати повториха уговорката си да поддържат политиката на НАТО на " отворени порти ", като в същото време предложиха " кардинална и прагматична оценка " на опасенията на Кремъл, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Русия изиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да попречи на някогашната руска република Украйна да се причисли в миналото към него. Вашингтон и неговите съдружници от НАТО като Англия и Франция отхвърлиха тази позиция, само че декларират, че са подготвени да разискват други тематики, като контрола върху въоръженията и ограниченията за създаване на доверие.

" Писменото оформяне на нещата е добър метод да се уверим, че сме оптимално точни и че руснаците схващат нашите позиции и хрумвания допустимо най-ясно. В момента документът е при тях и топката е в тяхното поле ", сподели Блинкен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: " Макар да се надяваме и да работим за положително решение – деескалация, ние сме готови и за най-лошото. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР