Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът Северен поток 2

...
Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът Северен поток 2
Коментари Харесай

САЩ с предупреждение: Газопроводът „Северен поток 2“ няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че газопроводът " Северен поток 2 " сред Русия и Германия няма да бъде пуснат в употреба, в случай че Русия нахлуе в Украйна, с което доста ускори предходната позиция на Запада във връзка с стратегически значимите доставки на газ. В миг, когато напрежението нараства поради военното скупчване на Русия по източната граница на Украйна, представителят на Държавния департамент Нед Прайс, че администрацията на Байдън " работи с Германия ", с цел да подсигурява, че тя ще може да издържи на загубата на газопровода, заяви „ Гардиън “.

„ Искам да бъда пределно явен: в случай че Русия нахлуе в Украйна по един или различен метод, " Северен поток 2 " няма да се придвижи напред ", съобщи Прайс пред Националното публично радио. " Няма да встъпвам в конкретика. Ще работим с Германия, с цел да подсигуряваме, че няма да има прогрес ", добавя той.

Емили Хабер, дипломат на Германия във Вашингтон, наподобява поддържа втвърдяването на позицията. Тя означи в Туитър, че " предишното лято Съединени американски щати и Германия взаимно обявиха, че в случай че Русия употребява силата като оръжие или в случай че има друго нарушаване на суверенитета на Украйна, Русия ще би трябвало да заплати висока цена”.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на външните работи Аналена Бербок също обявиха това ясно.

„ Нищо няма да бъде изключено, в това число " Северен поток 2 “, сподели Хабер.

Коментарите пристигнаха след ден на интензивна дипломатическа интензивност, в който Съединени американски щати обявиха, че са набелязали път за справяне с съветските претенции в Източна Европа, до момента в който Москва организираше диалози по сигурността със западните страни и продължаваше да усилва военната си мощност.

В писмен отговор, предаден персонално от посланика в Москва, Съединени американски щати повториха уговорката си да поддържат политиката на НАТО на " отворени порти ", като в същото време предложиха " кардинална и прагматична оценка " на опасенията на Кремъл, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Русия изиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да попречи на някогашната руска република Украйна да се причисли в миналото към него. Вашингтон и неговите съдружници от НАТО като Англия и Франция отхвърлиха тази позиция, само че декларират, че са подготвени да разискват други тематики, като контрола върху въоръженията и ограниченията за създаване на доверие.

" Писменото оформяне на нещата е добър метод да се уверим, че сме оптимално точни и че руснаците схващат нашите позиции и хрумвания допустимо най-ясно. В момента документът е при тях и топката е в тяхното поле ", сподели Блинкен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: " Макар да се надяваме и да работим за положително решение – деескалация, ние сме готови и за най-лошото. "

В четвъртък китайският външен министър Ван И съобщи в диалог с Блинкен, че всички страни, участващи в украинския проблем, би трябвало да запазят успокоение и да се въздържат от дейности, които нагнетяват напрежение и раздухват рецесията.

Най-противоречивият енергиен план в Европа - " Северен поток 2 ", има за цел да удвои количеството газ, което ще постъпва от Русия непосредствено в Германия посредством водопровод по дъното на Балтийско море, заобикаляйки обичайния директен маршрут през Украйна. Проектът срещна опозиция в границите на Европейски Съюз, от страна на Съединени американски щати, както и от страна на Украйна, защото усилва енергийната взаимозависимост на Европа от Русия и води до отвод да се заплащат директни такси на Украйна в миг на по-широко опълчване на Москва със Запада.

Тръбопроводът на стойност 11 милиарда $ беше разгласен за първи път през 2015 година Германският канцлер Ангела Меркел, която се отдръпна от поста през 2021 година, беше въодушевен негов покровител, защото обещаваше да доставя на ниска цена гориво на 26 млн. немски домове. Но дългогодишните опасения, че той може да даде на Владимир Путин повече благоприятни условия за въздействие върху Германия и други европейски страни, се ускориха доста вследствие опълчването в Украйна.

Изграждането на газопровода завърши през септември, само че притежателят му - съветската газова компания „ Газпром “, чака дефинитивно позволение от немските регулаторни органи, с цел да отвори клапаните и да изпрати газ на запад.

Перспективата Русия да приключи доставките при положение на спор накара администрацията на Байдън да стартира договаряния с държавите-производителки на газ по света, с цел да обезпечи доставки за Европа.

Високопоставен американски чиновник съобщи, че се изготвят проекти за " изключителни обстановки ", а Белият дом заяви, че Джо Байдън ще одобри емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани в неделя. Дневният ред на срещата ще включва " обезпечаване на стабилността на международните енергийни доставки ".

Запитана за информацията, че индустрията има дребен или никакъв потенциал да обезпечи нужните доставки, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че Съединени американски щати са изправени пред логистични провокации, изключително във връзка с преноса на природен газ.

„ Това е част от полемиките ни с доста компании и страни ", сподели Псаки.

Австралийският министър на ресурсите Кийт Пит отхвърли да удостовери дали австралийски публични лица водят дейни диалози с европейците по отношение на доставките на газ.

Той съобщи, че Австралия е била един от най-надеждните снабдители на полутечен природен газ по време на пандемията.

„ Разбира се, ние ще продължим да изпълняваме съществуващите си контракти, само че когато има дефицит, Австралия постоянно ще търси поддръжка за нашите другари ", сподели Пит пред Sky News Australia. По думите му " въпросът за това дали дефицитът ще даде на австралийските експортьори дълготрайна опция или ще се трансформира единствено в краткосрочно решение " е " въпрос, който експортьорите би трябвало да решат.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР