Държавният департамент на САЩ определи Куба за държава, подкрепяща тероризма

...
Държавният департамент на САЩ определи Куба за държава, подкрепяща тероризма
Коментари Харесай

САЩ поставиха държава в терористичен списък

Държавният департамент на Съединени американски щати дефинира Куба за страна, подкрепяща тероризма - поради " неведнъж оказване на поддръжка за актове на интернационален тероризъм посредством даване на безвредно леговище на терористите”, разгласи държавният секретар Майк Помпео, оповестява БГНЕС, базирайки се на Си Ен Ен.

" Куба се връща в листата, откакто не е изпълнила уговорката си да спре да поддържа тероризма, като изискване за премахването му от предходната администрация през 2015 година На 13 май 2020 година Държавният департамент уведоми Конгреса, че е сертифицирал към Куба според раздел 40А, писмен знак а) от Закона за надзор на износа на оръжия, защото „ не си сътрудничи изцяло “ с напъните на Съединени американски щати за битка с тероризма през 2019 година “, изясни Помпео. Дипломатът съобщи, че “в продължение на десетилетия кубинското държавно управление храни, настанява и обезпечава здравна помощ на убийци, производители на бомби и похитители, до момента в който доста кубинци гладуват, остават без дом и без съществени лекарства”.

„ Куба също е дом на няколко американски бегълци от правораздаването, търсени или наказани по обвинявания в политическо принуждение. Много от тях живеят в Куба от десетилетия “, сподели той. „ В допълнение към поддръжката за интернационалния тероризъм, която е в основата на днешните дейности, кубинският режим взе участие в разнообразни зли държания в целия район. Кубинският разследващ и охраняем уред проникна във военните и силите за сигурност на Венецуела, помагайки на Николас Мадуро да резервира господството си над своя народ, като в същото време разреши на терористичните организации да работят “, добави Помпео. „ Днешното установяване подлага Куба на наказания, които глобяват хората и страните, които правят избрана търговия с Куба. Той лимитира задграничната помощ от Съединени американски щати, не разрешава износа и продажбите на защита и постанова избран надзор върху износа на произведения с двойна приложимост “, сподели той.

Кубинският външен министър Бруно Родригес реагира в профила си в Туитър на известието на Майк Помпео. Длъжностното лице написа: “Осъждаме лицемерната и цинична подготовка на Куба като страна, подкрепяща тероризма, оповестена от Съединени американски щати. Политическият опортюнизъм на това деяние се признава от всеки, който откровено се тревожи за напастта на тероризма и неговите жертви.” По-рано Си Ен Ен заяви, че се чака назначението да се случи в последните дни на администрацията на Доналд Тръмп. В края на декември 2020 година върховен чиновник съобщи пред Си Ен Ен, че се чака Помпео да разгласи хода през идващите дни. По това време втори чиновник удостовери, че се организират полемики. Този ход е един от поредицата смели начинания, които администрацията на Тръмп подхваща в опита си да отпечата външната политика. И това се случва единствено дни преди президентът Доналд Тръмп да съобщи поста “. В момента единствено три други страни носят обозначението на Съединени американски щати за тероризъм: Иран, Северна Корея и Сирия. Судан неотдавна беше отстранен от листата като част от съглашението за нормализиране на връзките с Израел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР