Държавният бюджет за 2024 година бе обсъден от Националния съвет

...
Държавният бюджет за 2024 година бе обсъден от Националния съвет
Коментари Харесай

Социалните партньори и властта не се разбраха за Бюджет 2024

Държавният бюджет за 2024 година бе разискван от Националния съвет за тристранно съдействие, съобщи кореспондент на " Фокус "

Социалните сътрудници още веднъж останаха разграничени в позицията си по бюджета. 

Бюджетът за 2024 година планува недостиг от 3% ( бел. от ред. - 6,22 милиарда лева), растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%, инфлация от 4,8%, разноски в размер на 83,8 милиарда лв. или 40,7% от Брутният вътрешен продукт, нарастване на оптималния застрахователен приход с 11% ( бел. от ред. - по швейцарското правило), нарастване на оптималния застрахователен приход с 350 лв. ( бел. от ред. - на 3750 лева). 

Макроикономическата рамка не е реалистична съгласно АИКБ. Те оповестиха, че ще се въздържат от поддръжка. От АИКБ показаха отрицателно мнение във връзка с недостига, дълга, фискалния запас и други пера от проектосметката.

Българска стопанска камара дефинираха като позитивно спазването на недостига към 3% и данъчната политика. Те обаче показват отрицателно мнение по механизма за установяване на минималната работна заплата. От БСК ще се въздържат да поддържат бюджета. 

Българска търговска промишлена палата поддържат запазването на данъчната политика. Те показват терзания за нарастването на приходната част на бюджет, те също поддържат недостига от 3%, който съобразен с Маастрихските критерии. От БТПП поддържат запазването на нулевата ставка за хляба, само че са срещу 9% Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери. Те ще поддържат проектосметката, само че ще чакат да се търсят решения по поставените от тях проблеми. 

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха от поддръжка. Те отчасти поддържат част от параметрите на Бюджет 2024 като финансовата стратегия и политиката за фискалния запас, само че дефинират като рискована приходната част на сметката. Според КРИБ това рефлектира на заложения недостиг ( бел. от ред. - считат, че той би трябвало да е към 2 -2,5%, с цел да има буфери), което може да има отрицателно влияние по участието ни в еврозоната. 

Съюзът за стопанска самодейност не поддържа бюджета. Те бяха сериозни към заложения недостиг, растежа на разноските, сюжетите за развиването на стопанската система и други. 

От КНСБ принципно поддържа бюджета, само че с редица бележки. КТ " Подкрепа " се въздържаха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР