Държавният Български спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира

...
Държавният Български спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира
Коментари Харесай

Окончателно: Забраниха частните лотарии

Държавният Български състезателен тотализатор към този момент е единственият, който ще провежда лотарийни игри като се изключи лотария, бинго, кено или техните разновидности, реши Народното събрание. Окончателното гласоподаване на Закона за хазарта не беше включено в дневния ред на депутатите, само че влезе по предложение на Валери Симеонов, съобщи ТОПНОВИНИ.

Лицензите на частните оператори би трябвало да бъдат прекъснати до 3 месеца. Хората, които към момента чакат да им бъдат изплатени облаги, ще си ги получат от съответния
хазартен оператор.

Забранява се още и продаването на талони за
лотария в търговски обекти и наоколо до учебни заведения. БСТ ще може да провежда лотарийни игри само в лични пунктове или пунктове чартърен, които са обособени като места особено за тази цел.

Отхвърлено бе предлагането на Българска социалистическа партия за цялостна възбрана на рекламата на
хазарта. В момента законово е неразрешена единствено директната реклама, която непосредствено приканва потребителите да вземат участие в хазартни игри.

Борбата на Валери Симеонов с
хазарта обаче не свършва дотук. Вчера той заяви, че готви нов законопроект, чиято концепция е „ да се удари по казината “. „ Казината са доста в България. Бинго залите също са доста. Тези заведения би трябвало да бъдат единствено по границата или в огромните курорти “, изясни той. Все още обаче не е ясно по кое време законопроектът ще бъде подготвен.

Сагата с „ Национална
лотария “ и Васил Божков
Промените идват на фона на абсурда с частната " Национална
лотария " и констатациите на Агенцията за държавна финансова ревизия, че над половин милиард лв. са били спестени и не са постъпили в бюджета за последните 5 години. Оказа се, че Комисията е таксувала по друг метод държавния Български състезателен тотализатор и частните оператори. Така БСТ е плащал 15% върху всички залози, до момента в който останалите са внасяли доста занижена такса - по 20%, само че от комисионните.

Собственикът на частните
лотарии Васил Божков се опита да се опълчи на одържавяването, като съобщи пред почитатели на „ Левски “ (чийто главен спонсор е той), че в случай че страната вземе бизнеса му, ще спре финансирането на тима и ги посъветва да се срещнат с премира Бойко Борисов. Въпреки че срещата се състоя, Борисов не отдръпна поддръжката си за измененията в Закона за хазарта, инициирани от колегата му в ръководещата коалиция Валери Симеонов.

Малко по-късно на Васил Божков бяха повдигнати седем обвинявания, в това число за рекет, убийства и изнасилвания. Оказа се обаче, че предприемачът се намира отвън страната. Той бе хванат няколко дни по-късно в Обединените арабски емирства, като към момента не е ясно по кое време и дали ще бъде върнат у нас от тамошните служби.

Междувременно след извършено следствие от прокуратурата оповестиха, че лицата, спечелили огромни суми от „ Националната
лотария “, са мними. От компанията обаче отхвърлиха това изказване. Съгласно гласуваните през днешния ден текстове, компанията би трябвало да изплати всички извоювани досега облаги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР