Държавният авиационен оператор или т.нар. правителствен Авиоотряд 28“ поема дейностите

...
Държавният авиационен оператор или т.нар. правителствен Авиоотряд 28“ поема дейностите
Коментари Харесай

Правителственият „Авиоотряд 28“ поема спешната помощ по въздух

Държавният авиационен оператор или така наречен държавен „ Авиоотряд 28 “ поема дейностите по незабавната помощ по въздух от комерсиалното сдружение „ Хели Мед Сървиз “, което бе основано от постоянния кабинет „ Петков “ през лятото на предходната година. Това стана ясно от брифинг на транспортния министър Христо Алексиев и здравния Асен Меджидиев.

Освен това Министерство на здравеопазването се е договорило сполучливо с италианската компания  Leonardo S.p.a. и публично България купува 6 въздушни коли за спешна помощ. Първият хеликоптер се чака да дойде през декември, а до тогава страната ще провежда образованието на водачи, медицински личен състав, само че и ще се заеме с разрастване на базите и хеликоптерните площадки в цялата страна.
Закриването на „ Хели Мед “
От изявлението на Алексиев стана ясно, че Министерският съвет е дал своя вот разпореждане за изменение и допълнение на устройствения устав на Държавния авиационен оператор. Проектът бе качен за публично разискване малко преди празничните дни през декември 2022 година Именно тогава стана ясно, че кабинетът желае да закрие „ България Хели Мед Сървиз “.

По думите на Алексиев решението е взето след доста съществени разбори. Той акцентира, че активност, която касае здравето и живота на хората би трябвало да се прави от страната, а не от комерсиално сдружение. Заяви, че „ Авиоотряд 28 “ има дълготраен опит в осъществяването на полети, има построена авиационна конструкция, специалисти и опит.

Нямаме време за повече опити, не може новорегистрирано сдружение, основано от нищото да извършва тази активност. Това касае здравето и живота на хората и страната поема уговорката “, съобщи Алексиев.

Той акцентира, че незабавната помощ по въздух ще е налична за всеки жител и ще е безвъзмездна. Освен това водачите от „ Хели Мед “ са поканени да се трансферират към „ Авиоотряд 28 “.

Търговското сдружение бе основано през юни-юли от кабинета „ Петков “. Целта бе то напълно да поеме организацията на незабавната здравна помощ по въздух (HEMS) – план, който се финансира със средства от Плана за възобновяване и резистентност. Директор на сдружението е Георги Гвоздейков, който бе някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “, само че напусна депутатското място точно, с цел да застане отпред на „ Хели Мед “.

По този мотив Алексиев разяснява, че последното постоянно държавно управление не е направило доста, с цел да развие плана.

Просто сътвори сдружението, с цел да може избрани хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един ръб. Аз дадох задоволително време на това сдружение да се провежда, само че няма резултат, аз не го виждам. Заради това взехме решение планът да е безспорен приоритет на страната и да се придвижи по-ускорено напред “, съобщи Алексиев.

Припомняме, че сдружението започва търг за наем на хеликоптер, с който на процедура трябваше да лицензира активността си. Това се случи през ноември предходната година, само че поръчката пропадна, защото нито една компания не прояви интерес.

След това бе стартиран нов, втори търг, при който бе изменен процентът гаранция - при прекратената поръчка той бе в размер на 5% от цената на контракта, а при новата е 2%. Така две компании – от Словакия и Белгия – подадоха предложения. Процедурата обаче бе спряна по тъжба на друга компания. Комисия за защита на конкуренцията към този момент отхвърли жалбата на „ Уилинк " ООД, само че компанията апелира и пред Върховен административен съд. В тези дейности пък Гвоздейков видя опит за тенденциозен неуспех на поръчката, защото жалващата се компания няма активност, обвързвана с помощ по въздух и хеликоптери.

Гвоздейков на няколко пъти подлагаше на критика решението на страната и съобщи, че „ Авиоотряд 28 “ няма лиценз да прави незабавната помощ по въздух. За да поправя това, кабинетът пусна за публично разискване проектонаредба. С предлаганата смяна ще се сътвори опция и юридическото лице по смисъла на член 64б от ЗГВ, което понастоящем е въздушен транспортьор – държавен авиационен оператор, вторичен разпоредник с бюджет към министъра на превоза и известията, да може да бъде претендент за издаване на удостоверение за авиационен оператор.
Поръчката за хеликоптери на Министерство на здравеопазването
Здравният министър Асен Меджидиев разгласи, че договорът за закупуване на 6 медицински хеликоптера от италианската компания Leonardo S.p.a. към този момент е подписан. Първата въздушна кола за спешна помощ ще пристигна в края на годината.

Припомняме, че и тази процедура бе обжалвана на две инстанции – Комисия за защита на конкуренцията и Върховният административен съд. Едва през вчерашния ден стана ясно, че Върховен административен съд дефинитивно отхвърля жалбата и че процедурата може да продължи.

Първият хеликоптер ще пристигна на 15 декември,а останалите до 2025 година, тъй че това е една сполучливо приключена процедура “, съобщи здравният министър.

Той добави, че напъните на страната са мобилизирани, тъй че „ да имаме по-рано незабавна помощ по въздух “. Създадени са взаимни екипи сред Министерство на здравеопазването, на превоза, Министерство на вътрешните работи, на защитата, на финансите и на районното развиване, „ тъй че още преди приемането на първия хеликоптер, ние да бъдем безусловно подготвени с образование на медицински екипи, водачи, хангари, площадки в лечебните заведения “.

Вече имаме стратегия за образование на медици и може би след 7-10 дни стартира образованието им. Решението е да са лекари със компетентност анестезиология и реанимация. Екипи от доктор и здравна сестра ще бъдат основани в няколко бази в страната “, разяснява Меджидиев.

Транспортният министър добави, че площадки ще има в София, в региона на военните бази Безмер, „ Чайка “ до Варна и Долна Митрополия, като това са началните площадки, защото там към този момент има построена инфраструктура. Държавата ще работи редом за създаване и на другите площадки в страната. Освен това се търсят и най-хубавите места за кацане на хеликоптерите при лечебните заведения.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР