Държавният авиационен оператор (бившият Авиоотряд 28) е готов да съдейства

...
Държавният авиационен оператор (бившият Авиоотряд 28) е готов да съдейства
Коментари Харесай

Авиоотрядът е готов да съдейства при форсмажор на бедстващи българи в чужбина

Държавният авиационен оператор (бившият Авиоотряд 28) е подготвен да спомага на самолетните компании и на туроператорите при изоставени българи по летищата в чужбина поради анулирани полети, в резултат на пожари и други естествени бедствия. Това излиза наяве от отговор до TravelNews на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ” (ГД ГВА) към Министерството на превоза. „ Към сегашния миг не е постъпвало искане от самолетните компании за оказване на подпомагане в Групово дело ГВА, съгласно пълномощията. Проблемът в актуалната обстановка не е неналичието на самолети, а лимитираните благоприятни условия за осъществяване на полети, поради обстановката с зародилите пожари. С оглед на това събитие не е търсена помощ за прибирането на туристите с Държавния авиационен оператор “, се споделя в позицията на ГВА.

През последния месец нискотарифната самолетна компания Wizz Air непрекъснато анулира полети и зарязва българи по летищата в Европа и най-много в Италия, където бушуват пожари. Това наложи на няколко пъти туроператори да прибират групите си от Катания с чартъри. „ Ситуацията, при която български туристи са останали без конкуренция да се приберат от своята отмора в Катания, заради анулация на полет от страна на самолетната компания Wizz Air, е подбудена от форсмажорната обстановка на летищата в цяла Сицилия и компликациите, зародили заради пожарите, което е и повода гражданските полети да се обслужват с стеснен потенциал. Групово дело ГВА ще ускори контрола върху самолетните компании и това дали те дават отговор на жалбите на своите пасажери. Санкциите могат да доближат до 5000 лева и ще бъдат налагани по Закона за гражданско въздухоплаване “, обясниха от ГВА. От администрацията са изпратили искане към Wizz Air за даване на информация за подхванатите ограничения и дейности за справяне с зародилата изключителна обстановка.

От Министерството на превоза и известията са извършени диалози с българското посолство в Унгария, като следва продължение на кореспонденцията до цялостното изясняване на създалата се обстановка. По отношение правата на пасажерите при изключителни условия, според Регламент 261/2004 на Европейски Съюз, превозвачът има обвързване да даде грижа, като „ Правото на грижа според регламента не визира отговорностите на уредниците на пакетни туристически пътувания според разпоредбите за такива пътувания. “ Съответно, при положение на анулация на полет при изключителни условия, на пасажерите следва да бъде предоставена грижа от самолетната компания или туроператора, с които пасажерът е сключил контракт за услугата.
Във връзка с зародилите проблеми е квалифицирано писмо до самолетна компания Wizz Air, гражданските въздухоплавателни управляващи на Унгария, Европейската комисия и Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA) по отношение на неизпълнението на отговорностите на оператора по Регламент 261/2004 по отношение на правата на пасажерите във въздушния превоз.

По отношение на туроператорите, от ГВА показват, че тяхната активност се прави съгласно Закона за туризма, който регламентира че „ потребителите на туристически услуги могат да се откажат от осъществяването им преди започването им, без да заплащат никаква такса за преустановяване, при положение на непреодолими и изключителни условия, настъпили или протичащи се в мястото на дестинацията или в непосредствена непосредственост до него, които засягат доста осъществяването на туристическите услуги или транспорта на пасажери до дестинацията. “

Организирането на различен транспорт за потребителите, които към този момент са почнали своето пътешестване, може да бъде осъществен единствено при възнаграждение на услугата от пасажерите или оператора, при съществуване на свободен аероплан, екипаж и слот за осъществяване на полета. Разрешението за полет се издава от самото летище и въздухоплавателните управляващи на съответната страна. Друг вид за различен транспорт е извозването на пасажерите със сухопътен или железопътен транспорт.

ГВА може да предложи на туроператорите контакти на самолетните компании, при нужда от осъществяване на ексклузивен полет. Това се отнася само за българските оператори, намиращи се под ефикасния надзор на ГВА, допълват от въздухоплавателната администрация.

„ Прибирането на туристите при анулиран полет, който е в пакет от туроператор е негово обвързване. Той си поема бизнес риска да прави пакети до дестинации, до които летят Wizz Air и надлежно би трябвало да планува и подобен сюжет “, разяснява пред TravelNews Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА). Според нея няма отговорност на други страни и на институции при този риск. Горанова акцентира, че откакто туроператорите включат някаква услуга в пакет, те са виновни за нейното даване. Когато взимат решение да резервират полети на нискотарифна самолетна компания и да ги включат в обща оферта, те доста добре знаят, че при анулиран полет, превозвачът не обезпечава различни полети с други самолетни компании, а просто връща парите или мести пасажерите за техния полет за идната седмица, което естествено не е опция. Туроператорите не подписват специфичен контракт с Wizz Air, при който тя да поема някакви други по-сериозни задължения или бизнес риска, изясни Горанова. В допълнение тя акцентира, че туроператорите не могат да желаят горивна такса при нискотарифни самолетни компании.

Георги Пасев, маркетинг управител на туроператора „ Абакс “, обаче счита, че страната би трябвало да оказва помощ при изключителни обстановки, а не да нехае. „ Администрацията би трябвало да има спешен проект при форсмажор, а не да праща Авиоотряда единствено при раздухване на скандал по медиите “, разяснява той. Туроператорът „ Абакс “ три седмици поред провежда чартъри за прибирането на българи от Италия поради анулирани полети на Wizz Air. Първият път има стачка в Италия и множеството самолетни компании осъществят полетите си със закъснения или до други летища, само че Wizz Air нямат задоволително водачи и употребяват форсмажора, с цел да анулират своите полети, изясни Пасев. Втората седмица има пожар на летището в Катания. Всички самолетни компании пренасочват полети към Палермо и Комизо, че даже и до Реджио Калабрия. Wizz Air още веднъж употребяват форсмажора и анулират. На третата седмица ремонтът на летище Катания след пожара се забавя и нискотарифната самолетна компания още веднъж се възползва от ситуцацията и анулира полета.

Ние носим цялостната отговорност за туристите по Закона за туризма и за трите седмици намираме свободен аероплан с екипаж. За страдание в България няма такива при нито една самолетна компания и по тази причина се обръщаме към румънската „ Таром “. Самолетът идва от Букурещ, прави чартърния полет София – Италия - София и се връща в Букурещ. За задачата плащаме всяка седмица по 120 000 лева На Wizz Air въобще не им пука за пасажерите, тъй като се базират на форсмажор, само че отговорност към клиентите – нулева, разяснява Пасев. От „ Абакс “ даже поемат и останалите хора на самолетната компания, които не пътуват с туроператора, с цел да не бедстват по летищата.

„ Реално ние се грижим тези хора да минат през обстановката, без да усетят съществено стеснение, само че това ни коства ужасно високи разноски за самолети, за хотели и прехвърляния. Въпросът е, по какъв начин ГВА пази клиентите от сходно безконтролно държание? Ако „ Абакс “ не бяхме поели разноските, три уикенда щяхме да гледаме по медиите бедстващи българи по летищата “, възмущава се още Георги Пасев. Застраховките на туроператорите не включват покритие на такива обстановки.

Според него ГВА би трябвало да задължава самолетните компании да имат аварийни разновидности за самолети и екипажи и да са длъжни да си изпълнят всеки деклариран полет. Администрацията може да изиска самолетните компании да си вършат полетите до 24 часа при отсрочените от форсмажор или да летят до близки летища до 400 км. Ако не можеш да го гарантираш, нямаш право да летиш. Не може туроператорите да носим цялата отговорност, а самолетните компании да нямат никаква, акцентира още Георги Пасев. По думите му Министерството на туризма също изобщо не реагира съответно при спешни обстановки.

От Wizz Air разясниха, че вършат всичко допустимо да избегнат анулацията на полети и да транспортират пасажерите до мечтаната от тях дестинация. Авиокомпанията е предоставила на всички наранени пасажери избор сред различен полет според от наличността, цялостно възобновяване на сумата по определения по време на резервация метод на заплащане или 120% от първичната цена на билета под формата на заем в техния WIZZ акаунт. Освен това Wizz Air предлага настаняване в хотел и дава на пасажерите ваучери за храна. В случай, че клиентите са резервирали пътуването си с туроператор или организация, цялата информация се предава на контактите, предоставени в данните за резервация, т.е. туроператора. Поради тази причина Wizz Air предлага на пасажерите да резервират непосредствено през формалния уеб страница или в приложението на компанията, с цел да са сигурни, че ще получат навреме цялостна информация и поддръжка при положение на смяна в полетния график.

Wizz Air откровено се извинява за породените неудобства и твърди, че съблюдава цялото използвано законодателство, като прави всичко допустимо да сведе до най-малко разстройствата, породени от външни фактори.

Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) разяснява пред БНР, че належащо да има повече уместност в бизнеса от страна на самолетните компании. Туроператорът при едно пакетно пътешестване е виновен за цялото пътешестване, без значение кой от доставчиците не си е извършил услугата. Клиентът от тази позиция е предпазен от туроператора, че ще получи цялостната си услуга, било то с прехвърляне, било то в заменен хотел или каквото и е допустимо в обстановката да се направи, само че клиентът през туроператора има излаз. Ако това се случи на независимо пътуващ клиент в този момент, в тези натоварени месеци, по този метод той рискува да остане в обстановката 2-3 дни да стои на едно място, да остане на летище или в случай че има опция да се прекачи, или различен вид за негова сметка. Ако е с туроператор, това е обвързване за туроператора, без значение, че самолетната компания отхвърля полет, сподели Илиева.

Туроператорът с ретрограден иск може да си върне заплатените суми от хотели и от компании за трансфер. Претенциите за неизпълнени междуфирмени задължения на туроператорите и самолетните компании могат да се предявят по правосъден път. Но въпреки всичко, в случай че не може да бъде изпълнена избрана услуга, то не би трябвало да бъде предлагана, показва Павлина Илиева. По думите й по този метод туроператорите непрекъснато губят средства.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР