Държавния департамент на САЩ публикува доклада си за 2017 г.

...
Държавния департамент на САЩ публикува доклада си за 2017 г.
Коментари Харесай

САЩ с убийствени критики към България за нарушения на правата на човека

Държавния департамент на Съединени американски щати разгласява отчета си за 2017 година за съблюдаване на човешките права по света, в това число и в България.

Според американските управляващи най-значимите проблеми, свързани с правата на индивида у нас , включват: тежките условия в пандизите и местата за отнемане от свобода; липса на самостоятелност на правосъдната система ; корупцията на всички равнища на управлението; трафикът на хора ; насилието на болшинството от обществото против етническите малцинства .

Държавният департамент акцентира, че българските управляващи са подхванали стъпки за наказателно гонене и наказване на чиновници в службите за сигурност и на други места, които са направили нарушавания на правата на индивида, само че дейностите на държавното управление не са били задоволителни и безнаказаността е проблем .

В отчета са изброени случаи на полицейско принуждение , довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е с счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на специалисти към Организация на обединените нации за това, че физическите похищения в полицейските арести могат да бъдат избрани като изтезание .

Държавният департамент изброява корупционните практики, присъщи за България ( рушвет, спор на ползи, заграбване, търговия с въздействие и др.), като акцентират, че те са присъщи за всички равнища от ръководството и държавната администрация.

В същото време разбори на разнообразни неправителствени организации показват редица проблеми със отбраната на правата на дамите, децата (особено тези с увреждания) и представителите на разнообразни религиозни и етнически малцинства . Това се съчетава с предубеждения в обществото против доста от уязвимите групи .

Докладът обръща внимание и на влошаващата се медийна среда у нас . " Остават терзанията, че корпоративният и политически напън, в комбиниране с растящата и непрозрачна централизация на медийна благосъстоятелност и разпространителски мрежи и, на трето място, държавната регулация на запаси и поддръжка за избрани медии дружно са нанесли гибелен удар на медийния плурализъм ", установяват американските управляващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР