Френските училища отказват момичета, носещи абая, тъй като групата за мюсюлмански права оспорва забраната

...
Държавните училища във Франция отказват ученици за нарушаване на нова
Коментари Харесай

Държавните училища във Франция отказват ученици за нарушаване на нова национална забрана за абая, дълга дреха, подобна на роба, често носена от мюсюлмански жени, тъй като правозащитна група подаде жалба срещу забраната.

Общо 67 момичета са се завърнали у дома, вместо да свалят абаите си, каза министърът на образованието Габриел Атал пред филиала на CNN BFMTV във вторник.

В цялата страна общо 298 ученици пристигнаха в училище, носещи абая, но „голямото мнозинство“ се съгласи да ги премахне, каза Атал, който добави, че новото правило е било спазено „без големи затруднения за докладване“, когато училищата в страната започнаха новата академична година в понеделник.

Атал обяви забраната на абая в училищата в неделя, но във вторник Държавният съвет, най-висшият съд на Франция за жалби срещу държавните власти, изслуша жалба от групата Action Droits Des Musulmans (ADM).

Адвокатът на групата Винсент Бренгарт каза пред журналисти преди изслушването, че забраната „не се основава на никакъв правен текст“.

 Мюсюлманка, носеща абая, снимана в Нант, Франция, на 29 август Мюсюлманка, носеща абая, снимана в Нант, Франция, на 29 август Стефан Мае/Ройтерс

В отделно интервю за филиала на CNN BFMTV във вторник вечерта Бренгарт каза, че забраната е наложена по „произволен“ начин, тъй като не съдържа правна дефиниция за това как изглежда абая. Абаите също никога не са били официално класифицирани като религиозни предмети, според Бренгарт.

„Основният аргумент е, че абаята не се определя от изпълнителната власт и изпълнителната власт. Това е забрана, която няма абсолютно никакво оправдание“, добави Бренгарт.

ADM твърди, че забраната нарушава „основни права“, като правото на лична свобода.

Административният закон на Франция изисква решението по жалбата да бъде постановено от Държавния съвет в рамките на 48 часа след изслушването, което приключи във вторник.

Забраната има своята правна основа в закон, приет през 2004 г., забраняващ носенето на „явни“ религиозни символи в училищата.

 Винсент Бренгарт, адвокат на групата за мюсюлмански права Action Droits des Musulmans Винсент Бренгарт, адвокат на групата за мюсюлмански права Action Droits des Musulmans Вилет Пиерик/ABACA/Shutterstock

Тъй като някои се съмняват дали абаята всъщност е форма на религиозно облекло, адвокатите предупредиха училищата да внимават да не наказват учениците за носене на дрехи, които нямат ясна религиозна принадлежност.

Това се случва, след като ученик в Лион беше забранен от час в сряда заради носенето на „кимоно“.

В публикация в „X“ (бивш Twitter) адвокат Набил Буди каза, че подава жалба от името на ученика, подчертавайки, че „нищо в носенето на кимоно не характеризира привидна проява на принадлежност към религия според определението от закона от 15 март 2004 г.

Френски президент Еманюел Макрон жестикулира, докато се обръща към публиката до френския министър на образованието и младежта Габриел Атал в „lycee professionnel de l Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато се обръща към публиката до френския министър на образованието и младежта Габриел Атал в „lycee professionnel de l'Argensol“ или професионалното училище Argensol в Ориндж, Югоизточна Франция на 1 септември 2023 г. Лудовик Марин/Пул чрез REUTERS Лудовик Марин/Pool/Ройтерс

Яра, 15-годишна ученичка в училище в Лион, югозападна Франция, каза пред информационната агенция Agence-France Presse, че не смята абаята за форма на религиозно облекло.

„Казват, че абаята е религиозно облекло, но това изобщо не е, това не е религиозно облекло, това е традиционно облекло, това е рокля, която всички момичета носят, както забулени, така и незабулени, така че това е малко проблем“, каза тя.

Състудент на име Люк се съгласи, че не смята абаята за религиозно облекло. „Можете да го носите като рокля, като ежедневна дреха… не трябваше да бъде забранено“, каза той.

А Джули, на 16, каза, че има „по-важни“ въпроси, които трябва да се решат във френските училища.

 Базираната в Париж Les Hijabeuses, група от млади футболистки с хиджаб, които се справят с това, което според тях е изключването на мюсюлманките от спорта в Париж на 30 януари 2022 г.
Базираната в Париж Les Hijabeuses, група от млади футболистки с хиджаб, които се справят с това, което според тях е изключването на мюсюлманките от спорта в Париж на 30 януари 2022 г. Нада Башир/CNN

Учителите в едно училище в покрайнините на Париж казват, че ще стачкуват срещу забраната, която те описват като ислямофобска, съобщава BFMTV

В изявление учителите в Lycée de Stains в Seine-Saint-Denis също казаха, че забраната се отклонява от „атаките, които се извършват срещу системата на общественото образование“, посочвайки недостиг на преподавателски персонал и бюджетни съкращения.

Френският президент Еманюел Макрон защити забраната, като каза, че тя не „стигматизира“ никого, но „хората, които налагат абая“ са.

Говорейки с видео блогъра Хюго Травърс в понеделник вечерта, Макрон каза, че училищата във Франция са „безплатни, светски и задължителни“ от основното училище до края на гимназията.

Макрон каза още, че френските власти ще бъдат „безкомпромисни“ при прилагането на забраната, която е последната от поредица от спорни ограничения в страната върху облеклото, свързано с мюсюлманите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР