Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници,

...
Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници,
Коментари Харесай

Отпускат 30 млн. лв. за ВЕИ в държавните болници


Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновими енергийни източници, с цел да подобрят енергийната си успеваемост и понижат сметките си за електрическа енергия. За задачата ще бъдат обезпечени близо 30 млн. лева от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Пилотният план се финансира от Оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР) 2014-2020 година по инструмента за възобновяване от рецесията с COVID-19 REACT-EU. Общият бюджет по този инструмент е над 129 млн. лева Това разгласи заместник-министърът и началник на Управляващия орган на програмата Деляна Иванова на годишната среща за обзор на нейното осъществяване, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Зам.-министър Иванова означи, че сега процедурата за подкрепяне на държавните лечебни заведения е в стадий на утвърждение и се чака да започва до края на май. Бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването в партньорство с държавни лечебни заведения.
 Болниците желаят 100% отплата на растежа в цената на ток
Болниците желаят 100% отплата на растежа в цената на ток

Те желаят отваряне на фондовете за енергийна успеваемост

Предвижда се пилотното създаване на системи за произвеждане на електрическа енергия посредством възобновими енергийни източници да помогне на лечебните заведения да не са напълно подвластни от покупката на електрическа сила, на природен газ или дизелово гориво за отопление. Очаква се мярката да подкрепи доста лечебните заведения в остарели здания, които са енергийно неефективни и потреблението на сила е извънредно висока. По този метод може да се облекчи финансовото им положение и да се понижи замърсяването на околната среда. С силата от лични ВЕИ ще може да се зареждат обособени болнични системи, което се планува да докара до обилни спестявания и да понижи въглеродния отпечатък, стана ясно при представянето на плана. " Основната ни цел е да укрепим потенциала и устойчивостта на здравната система ", разяснява заместник-министърът.

Деляна Иванова осведоми също, че в развой на утвърждение са още два плана, ориентирани към здравната система с финансиране от 100 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” по линия на REACT-EU .

Първият е " Подкрепа на структури за извънболнична помощ и центрове по трансфузионна хематология за ръководство на рецесии ". Той планува доставка на ново здравно съоръжение за структурите за извънболнична и центровете по трансфузионна хематология . Към него ще има модул за телемедицина, който ще разрешава оказване на здравна консултация в отдалечени обитаеми места.

Вторият план - " Укрепване на потенциала на болничната мрежа за реагиране при рецесии ", включва строително-монтажни работи за основаване на изолирани зони за лекуване и наблюдаване на пациенти и обезпечаване на нужното здравно и немедицинско съоръжение , дихателна здравна инсталация, кревати за интензивно лекуване, мобилни рентгенови апарати и други Очаква се и двата плана да бъдат утвърдени до края на април.
 За ускорена цифровизация на здравната система упорстват лекари, фармацевти, учени и пациенти
За ускорена цифровизация на здравната система упорстват лекари, фармацевти, учени и пациенти

Изтъкват неточността на данните в системата в този момент

По време на годишното заседание бяха регистрирани резултатите от подхванатите ограничения от страна на Министерство на регионалното развитие и Оперативна програма “Регионално развитие” за подкрепяне на здравната система от началото на пандемията преди 2 години. Зам.-министър Иванова означи, че о ще при започване на епидемията са обезпечени над 40 млн. лева С тях са доставени 453 респиратора и 10 000 медицински пулсови оксиметъра, болнично съоръжение, апарати за белодробна вентилация, профилирано съоръжение за инфекциозни отделения. Доставени са лабораторни апарати за PCR проучвания, лабораторно съоръжение, диагностика за първична и потвърждаваща диагностика, персонални защитни средства, дезинфектанти.

Чрез предпочитаната ос " Подкрепа на здравната система за ръководство на рецесии " е осъществена реорганизация, планиране и ремонтни действия за създаване на изолирани структури за лекуване на пациенти с COVID-19 . Модернизирани са държавни и общински лечебни заведения, центрове по трансфузионна хематология и други Подпомогнати са 107 лечебни заведения и 2 лаборатории.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР