Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите

...
Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите
Коментари Харесай

Властите проверяват сигнал за несъбрани 250 млн. лв. от лотария


Държавните институции ревизират сигнал за проблем с облагането на игрите на най-голямата частна лотария на пазара – "Националната лотария ", научи Mediapool. Според сигнала, доказан от още два самостоятелни един от различен източника, лотарията заплаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния състезателен тотализатор за едни и същи игри, тъй като употребява друга формула за пресмятане на държавната такса върху хазарта.
Сигналът за казуса е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния татко Стефан Найденов, които са измежду създателите на "Еврофутбол " при започване на 1990-те години и дългогодишни съдружници на предприемача Васил Божков. В момента има тежък спор сред Найденови и Божков, обвързван със собствеността на компанията за
залагания "Ефбет " (Efbet).
В началото на декември сигналът е импортиран до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната организация за приходите. От Национална агенция за приходите потвърдиха пред Mediapool, че ще създадат инспекция на
лотарията, чиято цел е да изследват дали е заплатен правилен размер на корпоративния налог. Говорителят на Специализираната прокуратура разгласи пред Mediapool, че не дава информация по съответни следствия, тъй като няма по какъв начин да знае какви сигнали постъпват в институцията, нито може да разреши изнасянето на информация, тъй като това се прави от наблюдаващия прокурор.
В сигнала на Найденови се твърди, че
лотарията заплаща сбъркана ставка на държавната такса, която се дължи за хазартна активност.
Преди няколко години депутатите анулираха налога върху
хазарта и го замениха с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). В процеса на смяна се оказа, че народните представители са не запомнили да обложат лотарийните игри, вследствие на което през 2014 година те не плащаха такса. От 2015 година обаче по закон моментната лотария се полза с държавна такса от 15% върху цената на направените залози за всяка игра. Според член 30 алинея 3 от Закона за хазарта "за поддържане на лиценз за образуване на хазартни игри - обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване - в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони ".
Според сигнала, без значение че има лиценз за "моментни лотарийни игри ", компанията "Ню Геймс ", посредством която оперира "Националната
лотария ", заявява и внася пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху цената на продадените лотарийни билети, които са скъпи книжа), а 20% върху "таксите и комисионите за присъединяване ", т.е. върху доста занижена сума. Така, таксата се заплаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху почти на половина по-ниска сума, която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.
За разлика от
лотарията, държавният "Български състезателен тотализатор " заплаща 15% такса върху общата сума на залозите за същия тип игра – моментна лотария, твърди сигналът. "Ние фактически плащаме 15% върху цената на залозите. Други 18% от постъпленията ни отиват в Министерството на спорта, което значи, че плащаме общо 33% на страната, които отиват за спорт ", разяснява пред Mediapool изпълнителният шеф на тотализатора Дамян Дамянов. Така излиза, че години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена сега от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания заплащат радикално друга такса за един и същи тип хазартна игра. От ведомството дадоха отговор, че би трябвало да създадат инспекция по заложените от Mediapool въпроси и ще дадат информация до дни или идната седмица. Според подадения сигнал от 2015 година насам ДКХ е пропуснала да събере над 250 млн. лева, а съгласно различен осведомен с въпроса източник на Mediapool става дума за близо 300 млн. лева
Двама специалисти, осведомени със законодателството в областта на
хазарта, обясниха, че законът е неразбираем и не е несъмнено дали заниженото облагане на лотарията е законно или нелегално, до момента в който рети източник на Mediapool твърди, че този метод на обявление и заплащане на таксата е проблематичен.
Игрите на "Националната
лотария " се осъществят посредством компанията "Ню Геймс ". Основен акционер и автентичен притежател с 51% е предприемачът Васил Божков. 44% са разпределени поравно сред братята Димитър и Милен Ганеви, а 5% държи Георги Попов.
Както Mediapool писа още през февруари 2018 година, финансовите данни на "Ню Геймс " не могат да се открият от обществените годишни финансови доклади на сдружението в Търговския указател, тъй като през числата в таблиците минават сиви, черни или бели линии, които вършат информацията нечетивна. През август 2019 година Агенцията по вписванията е издала инструкции на "Ню Геймс ", съгласно които показаните сканирани копия на годишните финансови доклади за 2015 година, 2016 година и 2017 година са "нечетливи, неразбираемо сканирани и не може да се откри наличието им ", нито дали отразяват финансовото положение на "Ню Геймс " за съответните години, заради което част от докладите не са вписани в регистъра.
В изявление през октомври 2019 година шефът на "Националната
лотария " Димитър Ганев изясни, че приходите от продажби на лотарийни билети са към 300 млн. лева годишно, а облагата – към 100 млн. лева, като компанията заплаща налози в размер на към 70 млн. лева
Отделно, компанията следва да е върнала най-малко 50% от приходите си, т.е. най-малко 150 млн. лева назад на участниците в игрите под формата на облаги, както изисква законът. Mediapool изпрати въпроси до "Националната
лотария " за заплащането на държавната такса, само че оттова обявиха, че на този стадий няма да разясняват въпроса. От лятото насам е налице сериозен спор сред някогашните съдружници в "Еврофутбол " Васил Божков и Найденови. От обществената информация по тематиката излиза наяве, че от една страна, борбата е поради частта от бизнеса под марката "Ефбет ", държана от Найденови през малтийско сдружение, а от друга – поради желанието на братята да получат лиценз за конкурентна на "Националната лотария " лотарийна игра.
Според известие на "Ефбет ", оповестено от Българска телеграфна агенция във вторник, "върху притежателите на Efbet се упражнява мощен напън за лишаване на част от съсобственост на сдружението от външни за компанията лица ". В него се показва още, че "Efbet " не е и в никакъв случай няма да бъде на Васил Божков ". През последните седмици стана ясно, че и ДАНС е правила инспекция във компании за игрални зали, в които Найденови и Божков още са съдружници, само че по случая няма повече обществена информация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР