Държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти

...
Държавните институции нямат право да ограничават произволно достъпа на журналисти
Коментари Харесай

Волята на Асен Василев: не пуснаха дългогодишен финансов журналист в министерството

Държавните институции нямат право да лимитират случайно достъпа на публицисти до отворени конференции. Във вторник дългогодишният финансов публицист Стефан Антонов не е бил позволен до конференция на министерството на финансите, за която наподобява, че са били изпратени предложения единствено до определени медии. 

Това се споделя в декларация на Асоциацията на европейските журналиисти - България във връзка отрязания достъп на Антонов до институцията, която той от години следи. 

Колегата, който е измежду публицистите, които обичайно задават неуместни за властта въпроси, сам описа за случая във фейсбук профила си преди два дни.

" Днес в 11:19 часа Министерство на финансите изпраща писмо до медиите, с което ги уведомява, че би трябвало да се акредитират за конференцията на финансовия министър Асен Василев, която тече сега.

Аз, Стефан Антонов, който от юли 2004 година проследявам работата на това министерство, не съм получил писмото директива, че би трябвало да се акредитирам. Приемам това за воля на Асен Василев, тъй като не виждам различен метод да отпадна от мейллист, в който попадам към този момент 19 години.

През 70-те години на предишния век по този начин Ричард Никсън пробва да изолира Washington Post от отразяването на Белия дом. Благодаря на Асен Василев, че ме приема за Washington Post на българската финансова публицистика ", написа дългогодишният финансов кореспондент.

" Вместо политиците " да преценят по свое убеждение кой е публицист и кой не ", е по-добре при започване на обществено събитие да обяват в резюме правила и единствено в случай че някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, при започване на конференцията може да се уточни по кое време ще е времето за въпроси, по какъв брой въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да употребяват опита на експерти по връзка, а не да оставят у аудиторията чувство за аматьорщина при организирането на събития с наличието на медии " - показват още по мотива АЕЖ, които и в други сходни случаи са призовавали за същото.

" Политиците дължат на обществото отговори, а публицистите са тези, които задават въпросите от името на своята публика. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде сменено с лъчение онлайн в обществените мрежи, не би трябвало да бъде сменено и от изявленията единствено пред комфортни медии и/или с авансово уговорени въпроси ", написа още в позицията.

От АЕЖ акцентират също по този начин, че публицистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в специалността. Онези, които го вършат, би трябвало да се употребяват от солидарността на своите сътрудници, без значение от конкурентната среда. Неподходящо също по този начин е да се вкара акредитация единствено за кореспонденти от съответния сектор. Масова процедура е публицисти да покриват повече от един сектор или да се заместват. Също по този начин има медии, които не могат да си разрешат да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнородни тематики, допълват от асоциацията фактическата конюнктура в медийната среда у нас.

И показват в умозаключение: " Ако вкарват правила за акредитация, тези правила би трябвало да основават чувството за обективност и равнопоставеност. Те биха могли да включват отговорности за съблюдаване на Етичния кодекс, за бистрота на собствеността и така нататък Не могат да включват обаче аршин като " обективност ", защото в една демократична страна не изпълнителната власт прави оценка на обективността на една или друга медия. Това, несъмнено, не значи, че страната няма задължения в битката с дезинформацията и антидемократичната агитация, само че е доста значимо в тези процеси да се употребяват подобаващи принадлежности, които да не разрешават обвинявания в цензура или опит за заглушаване на сериозни гласове. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР