Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават
Коментари Харесай

Евролидерите се събират за Унгария, Полша и да сложат край на играта на котка и мишка с Турция

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще заседават присъствено в Брюксел идната седмица, на 10-и и 11 декември, заяви през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи Българска телеграфна агенция.

На конференция, отдадена на първата година от работата му на този пост Мишел разясни, че плануваните въпроси в дневния ред изискват участниците в срещата да могат да се гледат в очите.

Предвижда се евролидерите да обсъдят бюджета на Европейски Съюз до 2027 година и противоречивия въпрос за обвързването на бюджетните разноски със положението на върховенството на закона, както и връзките с Турция на фона на апелите да бъдат наложени наказания на Анкара.

Иска ми се да остана оптимист за бюджета и да имам вяра, че в идващите дни ще се оправим с компликациите, пред които сме изправени. Трябва да преценим какви уверения може да се дадат, че въпросът с върховенството на закона няма да се употребява изборно и към всеки ще има еднообразно отношение, разясни Мишел. Той не пожела да се произнесе по опцията за потребление на така наречен засилено съдействие, с което единствено искащите страни да се обвържат с новото условие, с цел да получат достъп до еврофинансиране.

За първи път Европейски Съюз ще има характерен механизъм за отбрана на бюджета си от нарушавания на върховенството на закона. Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на Европейски Съюз (1.074 трлн. евро) и фонда за следкризисно развиване (750 милиарда евро).

Полша е склонна да одобри обяснителна декларация, само че Унгария не - държи въпросите за съблюдаване на върховенството на закона и еврофинансирането (разпределянето на бюджета и Възстановителния фонд) да се преглеждат настрана.

Мишел предизвести, че ще бъде належащо страните от Европейски Съюз да подхващат дейности против предстоящата вълна от дезинформация, обвързвана с имунизациите против коронавирус. Прозрачността за доставките на имунизациите зависи от Европейската комисия, която подписва предварителните съглашения с производителите, уточни ръководителят на Европейския съвет.

" Какво да вършим с Турция "

На срещата на високо ниво водачите на Европейски Съюз ще прегледат всички ограничения за влияние върху Турция поради дейностите й в Средиземно море, поставяйки завършек на играта на " котка и мишка ", съобщи Шарл Мишел на конференцията, представен от ТАСС.

" Дойде време да спрем да си играем на котка и мишка с Турция. През октомври Европейски Съюз предложи на Турция да следва положителен дневен ред, само че това не стана. Затова срещата на високо ниво на Европейски Съюз ще прегледа всички средства за влияние върху Анкара, с които разполагаме ", сподели Шарл Мишел.

" Не се оставяйте да бъдете излъгани от Ердоган ", прикани в Туитър ръководителят на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Той напомни, че Ердоган е отзовал проучвателния транспортен съд " Оруч Реис " преди срещата на високо ниво през октомври, с цел да избегне налагането на наказания. " Сега прави същото. Ние би трябвало да кажем стига и да сложим глобите на масата. Списъкът от провокации е задоволително дълъг ", написа в Туитър Манфред Вебер.

Ще има ли договорка след Брекзит: не непременно

Европейският съюз към момента договаря за комерсиална договорка с Англия. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който акцентира, че всяко евентуално съглашение сред договарящите ще би трябвало да бъде утвърдено от 27-те страни членки, съобщи Ройтерс.

По думите на Мишел идните няколко дни ще покажат какво следва и 27-те водачи ще излязат с позиция по най-новото развиване, защото договорката за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия виси на косъм.

" Жалко, че лиши повече време от плануваното, само че към момента преговаряме ", сподели Мишел на конференцията. " През идните няколко дни ще забележим какви са идващите стъпки на този стадий от договарянията ", добави той.

Председателят на Европейския съвет означи, че Европейската комисия, която договаря с Англия от името на страните членки, ще ги осведоми за резултата, щом договарянията приключат.

" Искаме договорка, само че не непременно ", съобщи Мишел. По думите му за Европейски Съюз основна е пазарната равнопоставеност. Преходният интервал изтича в края на годината. Ако не бъде реализирана договорка, деловите връзки сред двете страни ще се контролират по разпоредбите на СТО. Днес основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние дойде в Лондон за следващ кръг договаряния с Лондон.

Европейски Съюз, светът и пандемиите

Днес Мишел приказва за имунизациите и дезинформацията, а през вчерашния ден предложи да се създаде интернационален контракт за пандемиите, без да показва краен период до по кое време би трябвало да стане това. Предложението си ръководителят на Европейски Съюз насочи по време на виртуална изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, отдадено на актуалната пандемия, съобщи Франс прес.

" Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на Ковид-19 ", акцентира Мишел. " Има, т.е., прочут неуспех и би трябвало да извлечем поука от това ", добави той.

В същото време " триумфът във връзка с имунизациите е резултат от интернационалната взаимност и готовност ", акцентира Мишел.

" Пред бъдещи пандемии би трябвало в този момент да утвърдим този метод, като структурираме нашия групов потенциал да изпреварваме, приготвяме и управляваме този вид рецесии. Предлагам да го създадем по пътя на интернационален контракт за пандемиите ", сподели Мишел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР