Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес

...
Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес
Коментари Харесай

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши образователни заведения (ВУЗ) през днешния ден няма да проведат образователни занятия в символ на митинг.

Целта е ориентиране на вниманието на политиците към проблемите на висшето обучение у нас.

Ще се организират неотложни действия като изпити, само че административни действия за студентите няма да се правят.

Медицинският университет в Плевен се причислява към митинга на повече от 40 висши учебни заведения.

В отговор на създалото се напрежение в системата на висшето обучение, управлението на Богословския факултет заяви, че от 11 часа - в университетския параклис на факултета ще бъде отслужен молебен за здравето и триумфа на тези, които се трудят в областта на науката.

Припомняме, че синдикатите на ВУЗ-овете към този момент оповестиха, че няма да има митинг на 20 май на висшите учебни заведения у нас, това беше обявено след сключване на разпореждане с властта за разпределяне на още 40,7 млн. лв.. До 30 юни чакаме всичките партии от Народно събрание да подсигуряват осъществяването на Закона за висшето обучение. Надяваме се и министърът на финансите да откри този запас. За нас това е политически ангажимент, съобщи Пламен Димитров от КНСБ.

От своя страна Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се споделя, че университетите ще затворят порти на 20 май. По този метод ВУЗ-ове и синдикати се разединиха.

В осъществяване на поръчката си, че това не е митинг за заплати, настояваме и за съблюдаване на условията за установяване на финансирането на научноизследователската и художественотворческата активност на висшите учебни заведения в размерите, избрани от член 91, алинея 9 на ЗВО и залагането на сходни средства за прехвърляния от централния бюджет.

Призоваваме на 24 май към българските учени и академичната общественост да се включат в националните шествия с протестни ленти и хилядите наши студенти и докторанти, сътрудници учители, културни дейци и всички съпричастни към проблемите на българското обучение.

При несъблюдение на тези наши претенции заявяваме, че ще ги отстояваме посредством стъпаловидни митинги, които могат да доведат до неспособност да стартира новата образователна година в българските университети.

С оглед изложеното, на 20-ти май българските висши учебни заведения ще затворят порти, като се изключи осъществяване на действия с наложителен темперамент ", безапелационни са ректорите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР