Държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите извършиха общо

...
Държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите извършиха общо
Коментари Харесай

Над 6500 проверки извършиха държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите за три дни

Държавните горски предприятия и Изпълнителната организация по горите направиха общо 6553 инспекции за интервала 29 - 31.03.2022 година

116 екипа горски инспектори на районните дирекции по горите към ИАГ участваха инспекции по контрола за съблюдаване на горското и ловно законодателство. На територията на цялата страна общият им брой е над 3200. Проверени са повече от 270 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 460 обекта за рандеман на дървесина, близо 1550 транспортиращи дървесина транспортни средства, 955 рибари и физически лица.

Горските инспектори от районните дирекции по горите за посочения интервал са съставили 82 констативни протокола и 83 акта за открити нарушавания по Закона за горите.

Задържани са над 16 плътни куб. м обла строителна дървесина и 59 пространствени куб. м дърва за огрев, три моторни транспортни средства, един кон, една каруца и един моторен трион.

Проверки са осъществени и от чиновници на Изпълнителна организация по горите. В региона на с. Черниче, община Симитли, е арестувано моторно транспортно средство, натоварено с 20 прочие куб. м дърва за огрев. Дървесината е била маркирана с контролна горска марка. При инспекцията е открито, че за превозването й не е публикуван превозен билет, доказващ законния ѝ генезис. За откритото от чиновниците на ИАГ е направен констативен протокол и акт за нарушаване на Закона за горите.

При инспекция от чиновници на ИАГ и РДГ София в обект, в който постъпва, преработва се и се експедира дървесина, е открито, че се съхраняват 16,27 пл. куб. м обла строителна дървесина, маркирана с контролна горска марка и индустриална марка, само че без превозен билет, доказващ законосъобразността на произхода ѝ. Системата за непрекъснато видеонаблюдение на обекта не е отговаряла на нормативните условия. Проверяващите са съставили констативен протокол, с който е спряна активността на обекта и са арестувани индустриалната марка и дървесината. На притежателя са формирани два акта.

В землището на с. Мирково чиновници на РДГ София са открили, че физическо лице съхранява 8 кубика дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен билет. Съставен е акт на притежателя, с който е арестувана противозаконната дървесина.

За интервала от 29 до 31.03. 2022 година в това число чиновниците в държавните предприятия по член 163 от Закона за горите са направили общо 3 353 инспекции.

Проверени са 1 003 обекта за рандеман на дървесина, 884 броя транспортни средства, 16 рибари и 360 други физически лица.

Съставени са 26 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 91,53 плътни куб. м дървесина, 43,80 пространствени куб. м дърва, 4 моторни транспортни средства, една каруца и един моторен трион.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР