Държавните газохранилища на Румъния към момента са почти 59% пълни,

...
Държавните газохранилища на Румъния към момента са почти 59% пълни,
Коментари Харесай

Румъния: Имаме достатъчно газ за зимата, дори ако Путин спре кранчето

Държавните газохранилища на Румъния все още са съвсем 59% цялостни, което разрешава на румънските консуматори да устоят на вероятно цялостно прекъсване на доставките на съветски газ през зимата. Според държавни източници, предходните проекти са предвиждали 46% запълване на газохранилищата до август, само че сегашните равнища са много над тази граница, написа БГНЕС.

" Румъния има подготвеност със ресурси от природен газ за зимата. Няма да свърши синьото гориво на страната, даже в случай че Путин " спре кранчето ", съобщи водачът на социалдемократите Марсел Чолаку за B1TV. " Научихме си урока от историята, когато става въпрос за взаимозависимост от руснаците ", прибавя той.

" До 1 ноември ще имаме ресурси в газохранилищата от 80% ", съобщи от своя страна румънският министър председател Николае Чука, представен от HotNews. Представители на румънското министерство на енергетиката пък разясняват, че пониженото подаване на газ ще се отрази единствено на някои браншове на стопанската система на страната.

Страните от Европейски Съюз по-рано тази седмица се споразумяха да понижат потреблението на газ с 15% през идващата зима, с опция за доста изключения при избрани условия. Ограниченията се планува да важат до май 2023 година, след което ще бъдат преразгледани.

Мерките имат за цел да обезпечат непрекъснати доставки на природен газ за така наречен предпазените консуматори и сериозно значимите браншове. Регламентът всъщност изисква размерът на потребявания газ като цяло да бъде по-нисък с 15% от междинния размер, потребяван през същия интервал за последните 5 години.
 Румъния стартира да добива газ от Черно море
Добивът на газ от Черно море стартира

Проектът ще обезпечава 10% от търсенето на газ в страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР