Държавник е този, който по време на неговото управление гледа

...
Държавник е този, който по време на неговото управление гледа
Коментари Харесай

Правя разлика между политик и държавник

Държавник е този, който по време на неговото ръководство гледа на страната като на лично семейство и по този начин се грижи за нея

Никога не съм упреквал хората, които стачкуват. Но съм се нагледал на платени митинги пред Народното събрание.

Една съпротива е потребна, когато е градивна. Не може единствено с неистини и интриги да казваш – ето, аз съм съпротива, аз показвам пътя.

Колко години желаеме да въведем електронно държавно управление и какъв брой мъчно става това, тъй като има саботиране от цялата администрация.

Г-н Велчев, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат вота на съмнение на държавното управление на 17 януари и той ще е за корупцията. Как ще коментирате?

- Шаблонно звучи, само че крадецът вика "Дръжте крадеца! " Точно те, които сътвориха всички тези схеми, връзки, обръчи, в този момент приказват за корупция... И в случай, че напоследък толкоз доста се приказва за присъединяване в приватизацията на водача на едната партия. Мисля, че тъкмо там е корупцията. Да влезеш в едно външнотърговско дружество и да участваш в неговата приватизация, и да не си спомняш от кое място си взел парите да си купиш дялове и на каква сума. Аз не съм осведомен с документите, само че най-малко това се схваща от изнесеното в медиите и пред обществото. И тъкмо те от Българска социалистическа партия да желаят оставка на държавното управление поради корупция! Това не предстои на коментар.

А тормози ли Ви, че ще е тъкмо след започването на нашето председателство на Съвета на Европа?

- Най-обезпокоителното е това. Аз най-малко различавам сред политик и общественик. За мен общественик е този, който по време на неговото ръководство гледа на страната като на лично семейство и се грижи за нея по този начин, както го прави за личното си семейство, за дома си. И в този момент, когато всички виждат сполучливата външна политика на премиера Борисов и отношението към него на всички европейски водачи, те внасят избор.

Смея да настоявам, че от 90-а година насам, а и преди този момент няма български водач на такова равнище, който да се употребява с такова почитание.

От друга страна, всичко това се прави за стабилността на Балканите. И от европейските политици и водачи се признава, че ние сме стабилизиращ фактор на Балканите. Аз не приказвам това, тъй като съм от ГЕРБ и в управлението на партията, а тъй като мисля, че всички го виждат. И в един подобен миг се желае дестабилизиране на страната, това не е държавническо мислене.

Защо ГЕРБ реагира толкоз нервно, даже първосигнално в някои случаи на всяка дума и деяние от страна на Българска социалистическа партия, и изключително на лидерката й Корнелия Нинова? Вие като че ли сте се фиксирали в нея.

- Много вярно поставяте въпроса. Аз доста пъти съм казвал и пред управлението, че не би трябвало да й обръщаме внимание, тъй като по този метод тя (Нинова – б.р.) си прави сполучлив пиар. Ако непрестанно критикуваш, а насреща надали не непрестанно се оправдават, в действителност те единствено ти подвигат топката. Така тя съумява да реализира този резултат - за нея да се приказва повече. Аз съм на мнение, че прекомерно доста й обръщаме внимание и сте права, че би трябвало да се поправя нещо в нашето отношение.

Отстрани видяно, се основава усещане, че Корнелия Нинова доста сполучливо нервира ГЕРБ. Получава й се, както се споделя.

- Да, получава се. Много пъти аз самичък за себе си – не приказвам в този момент за ГЕРБ – се укорявам след някоя реакция. Защо съм реагирал толкоз остро? Но знаете ли, един другар, който е в изпълнителната власт, ми сподели: следя те, при теб е доста обострено възприятието за правдивост и реагираш незабавно и остро на всяко нещо, което приемаш за неправда. За страдание, не мога на тази възраст да се трансформира. Не съм като тези шлифовани политици, както споделяше един тук, че още от студентската пейка е политик. Не съм и с притъпено възприятие за правдивост, както множеството политици. Все отново цялостен живот съм работил с хора, във компании, считам се за човек от бизнеса. Там нещата са доста по-директни. Не са като тук – да ти се усмихва някой, а зад тила ти към този момент те е "сготвил ".

Все отново не привикна ли ГЕРБ два мандата без съпротива или с една слаба, беззъба такава? И в този момент не може да преглътне една мощна, остра съпротива?

- Не, не бих споделил. Винаги съм считал, че една съпротива е потребна, когато е градивна. Не може единствено с неистини и интриги да казваш – ето, аз съм съпротива, аз показвам пътя. Или пък – аз съм коректив на ръководещите. Ако се върнем на този избор на съмнение, това ли е опозицията? Да, това им е работата, само че те по тази причина го вършат, с цел да покажат, че са съпротива. Не може да не си дават сметка за отражението, което ще се получи във външен, в европейски проект. Как ще се одобри от вложители, които желаят да дойдат в България. От сътрудници, от европейските водачи. Трябва да се сътвори усещане, че има политическа неустойчивост. Нестабилност няма, само че те желаят да основат такова усещане.

Опасявате ли се, че по време на европредседателството ще се засилят митингите на разнообразни групи недоволни жители? Например служителите на реда да желаят по-високи заплати. Пациентски организации против мораториума върху новите медикаменти...

- Защо не посочите, че имаше и митинг на "Дондуков " против кмета на София? Много ме тормози друго. Притеснявам се от платени и нагласени митинги. Иначе митингът е либерален метод за изложение на противоречие. И в това няма нищо неприятно. Никога не съм упреквал хора, които стачкуват. Но съм се нагледал на платени митинги тук, пред Народното събрание. Хора, които са изпратени, с цел да крещят на входа на Народното събрание. Наистина е обидно.

Цял живот да строя името си, уверен съм, че съм живял почтено и че един лев не съм откраднал, и да идват извън едни хора, на които им е платено, да викат "крадци ", "мошеници " и т. н. Не е прелестно в действителност. И се притеснявам, че по времето на нашето председателство ще има някой, който да заплаща, с цел да демонстрира, че България не е постоянна страна. Това не е добре за страната и за бизнеса, несъмнено.

Патриотите по-добри съдружни сътрудници ли са от Реформаторите?

- Бих споделил каква е разликата. При Реформаторския блок, знаете, че още на шестия месец те бяха се разделили на две. Едните клоняха към опозицията, другите – към ръководещите. Нямахме задоволително болшинство, с цел да не ни въздейства това. Това първо. Второ, непосредствено видяно в работата на Народното събрание разликата е огромна. В предходния парламент ние се молехме непрестанно на народните представители от Реформаторския блок да участват в залата. Не е въпросът единствено да кажеш: ние сме сътрудници и се поддържаме. Какво подкрепяш като не можеш заран да направиш кворум? И в този момент е доста мъчно, тъй като имаме 123 депутати. По принцип постоянно може да се направи кворум, въпреки Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се пробваха един-два пъти да го провалят. Не им се получи, само че е мъчно, тъй като постоянно може да има заболели, хора в командиравка или на някой да му се наложи за даден ден да отсъства. Не е прелестно непрекъснато да смяташ хората до численост. Затова благодаря на "Обединени патриоти ", че от септември всички гледат да са вътре в залата. Естествено, че съобразявайки се със личната си стратегия, за някои неща не гласоподават дружно с нас. Но това не е проблем. По-скоро е метод ние да не седим умерено, да не лежим на едната си бузка, както се споделя, ами да гледаме постоянно да търсим оптимално вярното решение, което да бъде минимум допустимо за оборване.

Каква беше миналата година за ГЕРБ?

- Беше тежка година за цялата политика. Непрекъснати избори. Не беше добре нито за страната, нито за политиката. Виждате, че с цел да може да се организира някаква промяна, би трябвало да има непоклатимост. Трябва да има и устойчиво болшинство, тъй като промяната е смяна. Никой обаче не желае тази смяна.

Да вземем да вземем за пример опазването на здравето. Много тежък бранш, което проличава и от обстоятелството, че толкоз пъти се сменят министрите. И не е напълно вярно да бъдат упреквани единствено партии и политици, че няма промяна. Законодателството е належащо изискване, само че не е задоволително. Ако хората в бранш опазване на здравето не желаят промяна, доста мъчно можем да я създадем.

Виждате какъв брой години желаеме да въведем електронно държавно управление и какъв брой мъчно става това, тъй като има саботиране от цялата администрация. Не може да вършим закони и те да не работят.

Преди няколко години приехме закона за главното обучение, в който е наложително от първи до четвърти калас образованието е целодневно. И това го направихме, с цел да може децата, на които в фамилията не се обръща задоволително внимание върху тяхното обучение, това да се прави от учебното заведение или от страната, в случай че щете. Тези деца не са единствено от малцинствата. Има доста фамилии, в които родителите или са доста натоварени в работата си, или просто не ги интересува какво вършат децата им денем. Основен приоритет на ГЕРБ е образованието, а то не е на задоволително положително равнище. Проверете в какъв брой учебни заведения в София този закон се извършва. Убеждават ме, че в провинцията този проблем го няма, само че в София проверете какъв брой деца до четвърти клас учат целодневно. В последна сметка точно през първите четири години се основават навиците децата сами да стартират да желаят да четат и учат.

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. По обучение е инженер със компетентност „ Автоматизация на производството “, а по специалност - предприемач. Изучавал е "Контрол над мениджмънт и качеството " в Токийския университет, специализирал е "Управление на човешки запаси " в УНСС. Има приключен курс за водач на ултралек аероплан. Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Депутат в 41-ото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР