Държавни университети искат по-високи такси за следващата учебна година По-високи

...
Държавни университети искат по-високи такси за следващата учебна година По-високи
Коментари Харесай

Държавни университети искат по-високи такси за следващата учебна година

Държавни университети желаят по-високи такси за идната образователна година По-високи такси за идната образователна година желаят доста от държавните университети у нас. Повишението се отнася даже и за част от специалностите в професионалните посоки с най-сериозен дефицит на фрагменти на трудовия пазар. За да станат по-привлекателни, от идната образователна година страната планува да поеме таксите на студентите за тях. Предложенията на университетите за новите такси стават ясни от план на Решение на Министерския съвет , оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН. Променените такси за образование би трябвало да бъдат одобрени с разпореждане на Министерския съвет, което се чака да стане в края на април.

 
От просветителното ведомство приготвят промени в закона за висшето обучение, част от които плануват страната да поеме таксите на студентите, които ще се образоват в специалностите в професионалните посоки с най-сериозен дефицит на фрагменти на трудовия пазар, за те да станат по-привлекателни, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев : “Това са химически науки, физически науки, математика, химични технологии, материали и материалознание, вяра и теология, „ педагогика на образованието по... ” е най-голямото от тях, и енергетика ”.
 
Малко са студентите, които се образоват в тях, а в това време има значителен дефицит на такива фрагменти, разясни министър Вълчев. Въпреки това обаче има университети, които желаят да усилят таксата за тях. Например специалността „ педагогика на образованието по “, за което студенти в Шуменския университет в този момент заплащат по 250 лева, от следващата година ще се усили със 100 лева Същата компетентност в Югозападния университе в Благоевград нараства с 15 лева, от 560 на 575. Там нараства с 30 лева и проучването на химически науки и математика.

 
В СУ таксите за 18 специалности се подвигат, като нарастването е най-голямо за лингвистика задочно във Факултета по славянски филологии, от 300 на 400 лева В Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ специалностите „ Администрация “ и „ Управление “ стават 500 лева, вместо досегашните 460 лева Увеличение има и в Русенския университет Ангел Кънчев “. Педагогиката и стопанската система там нарастват с 40 лева Променените такси за образование би трябвало да бъдат одобрени с разпореждане на Министерския съвет, което се чака да стане в края на април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР