Държавни и частни организации се обединяват в борбата срещу онкологичните

...
Държавни и частни организации се обединяват в борбата срещу онкологичните
Коментари Харесай

Борбата с рака у нас - на първо място сме по смъртност от онкологични заболявания

Държавни и частни организации се сплотяват в битката против онкологичните болести. За построяването на Национален хъб на Европейската задача у нас упорстват от бранша. Водещи медици ще показват през днешния ден вероятностите за битка с рака. 

България е на последно място по предварителна защита в битката с онкологичните болести и преди всичко в Европа по смъртност от тях.

422-ма българи на всеки 100 000 души население се разболяват от онкологични заболявания  .Това приказва за липса на съответни политики за предварителна защита у нас, съгласно специалистите. Те сигнализират, че липсват и национални стратегии за скрининг.

Перспективите за битка с рака стартират от така наречен европейски проект, който беше оповестен през 2021 година, показа в ефира на Евронюз България доцент Димитър Калев, ръководител на Национална онкологична мрежа. По думите му обаче, перспективности по осъществяването на този български антираков проект до момента не са осъществени.

„ Ние направихме действия да се присъединим към един паневропейски консорциум – ЕКОС. И от 17 юни две български неправителствени организации са публични членове “, заяви още доцент Калев.

Повече вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР