Държавната служба за гранична охрана (ДГО) на Латвия обяви спешна

...
Държавната служба за гранична охрана (ДГО) на Латвия обяви спешна
Коментари Харесай

Латвия укрепва границата си с Беларус, включват се военни и полицаи

Държавната работа за гранична защита (ДГО) на Латвия разгласи незабавна готовност на граничните си сили за усилване на защитата на границата с Беларус, оповестиха за портала „ Delfi “ от пресслужбата на организацията.Поискана е помощ от армията и полицията.

Граничната работа съобщи, че решението е взето по отношение на възходящата опасност на латвийско-беларуската граница. Посочва се, че денем службата е записала 96 опита за нелегално прекосяване на латвийската граница от Беларус. Освен това Държавната работа за гранична защита декларира, че укрепването на граничните зони е належащо, защото беларуските правоприлагащи органи са се засилили в подпомагането на незаконни мигранти.

В рамките на мобилизацията граничните чиновници са отзовани от отпуск, а годишният им отпуск е прекратен. ДГО изиска спомагателна поддръжка от латвийските национални въоръжени сили и държавната полиция. Министърът на защитата Инара Мурниеце съобщи, че към този момент е разпоредила изпращането на спомагателни сили на границата с Беларус в помощ на граничната полиция, оповестява „ Delfi “.

От 11 август Латвия вкара засилен режим на защита на границата с Беларус. Решението е взето на фона на " непропорционално огромен брой случаи на нелегално прекосяване на границата. Съобщава се, че през 2023 година са били спрени 5799 противозаконни прекосявания на границата на Латвия от Беларус, а 292 души са били позволени в страната по филантропични аргументи. Полша също е въвела режим на засилена гранична отбрана. Литва също прибегна до незабавни ограничения за подсилване на границата си с Беларус./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР