Държавната ни администрация е достойна за Гинес! Въпреки, че от

...
Държавната ни администрация е достойна за Гинес! Въпреки, че от
Коментари Харесай

Дойстойни сме за Гинес! Влачим обществена поръчка за линейки четири години

Държавната ни администрация е почтена за " Гинес "! Въпреки, че от години в цялата страна има проблем с колите за спешна помощ - остарели са и са незадоволително, социална поръчка за 400 коли за Бърза помощ се влачи целил 4 години. Средствата за тях са от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 – 2020 година на стойност 163,5млн.  лв., а планът е " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ". Голямата част от средствата са предопределени за създаване, ремонт и реорганизация на незабавни отделения към държавните лечебни заведения, центрове за незабавна здравна помощ и филиалите към тях. Конкретно за коли за спешна помощ отделената сума беше 48 671 650 лева без Данък добавена стойност.

Досега са извършени три поръчки за покупка на медицински транспортни средства. След голям брой премеждия на здравното министерство по оповестената за първи път през март 2018 година поръчка за тях, свързани с голям брой тъжби в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, с премахване и неподаване на предложения, до момента са доставени 358.

Преди два дни е оповестена нова, четвърта поръчка – за последните 42 медицински автомобила, съобщи настоящо.ком.

Припомняме, че на 8-ми март 2019 година бе финализирана поръчка за 78 коли за спешна помощ. На първо място бе класирано акционерното сдружение „ Автомотор Корпорация “, чието предложение за единична цена бе 123 900 лева с Данък добавена стойност. Тоест сборната ѝ оферта беше за 9 664 200 лева без Данък добавена стойност.

Договорът с сдружението е изпълнен и регистриран през октомври 2020 година, само че е глобен от Управляващия орган на оперативната стратегия с 2 899 260 лева с Данък добавена стойност. След обжалването на глобата пред Административния съд в София и Върховен административен съд, тя е дефинитивно доказана. Здравното министерство (МЗ) би трябвало да заплати и разходи от 21 873 лева Тоест, глобата се равнява на съвсем 24 коли за спешна помощ.  

Другата обособена позиция от същата поръчка бе за доставка на 42 коли за спешна помощ, вид тип В, с нараснала проходимост. Постъпиха две оферти – от „ Медик инженеринг и сървисиз “ ДЗЗД и от „ Екселор холдинг груп “ ЕООД. Те бяха оповестени за неотговарящи на авансово оповестените условия и възлагането бе прекъснато. Общата планирана стойност за двете позиции беше 5 450 340 лева без Данък добавена стойност.

Последва ново съобщение през октомври 2020 година, когато прогнозната стойност на поръчката бе увеличена доста – на 7 560 340 лева без Данък добавена стойност. Явиха се четирима претенденти – „ МедСис “ ЕООД, „ Екселор Холдинг Груп “ ЕООД, „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД и „ Силвър Стар Моторс “ ЕАД. В хода на процедурата всички бяха отстранени, само че преди този момент тя бе атакувана пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд още за откриването ѝ. Прекратена бе по средата на предходната година.

Сега е оповестена още една процедура за въпросните 42 коли за спешна помощ, вид B с нараснала проходимост, с нужното съоръжение. Прогнозната й е към този момент 5 450 340 лева В обособена позиция е включена още една кола за спешна помощ, вид В с съоръжение, само че не с нараснала проходимост. Пределната й цена е 115 650 лева

Общата планирана стойност на поръчката този път е 5 565 990 без Данък добавена стойност, само че е необичайно, че за пръв път тя се води без обезпечено финансиране, макар че е по европейски план.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР