Държавната консолидационна компания изпрати писмо до медиите, с което отговаря

...
Държавната консолидационна компания изпрати писмо до медиите, с което отговаря
Коментари Харесай

Битката за ДКК продължава: Компанията реагира на казаното от Караганева и я обвини в лъжа

Държавната консолидационна компания изпрати писмо до медиите, с което дава отговор на изказванията на отстранения изпълнителен шеф на ДКК Ваня Караганева от през вчерашния ден.

Припомняме, че  разпространи позиция, с която да се  против себе си, откакто стана ясно, че  от длъжността. Тя бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на стопански министър. В позицията си отстраненият шеф декларира, че съвещанието на Съвета на шефовете,, е нелегитимно. Освен това, тя оборва точка по точка всяко едно изказване на настоящия състав на Съвета на шефовете.

Сега от ДКК изпращат контрааргументи, с които пробват да защитят позицията си и упрекват някогашния към този момент шеф, че си служи с " голям брой погрешни обстоятелства ".

Според тях с реакцията си от през вчерашния ден Караганева е посочила недоумение на съществени законово регламентирани правила на ръководство. " За разлика от сдруженията с лимитирана отговорност, които се ръководят еднолично от шефове, ДКК като акционерно сдружение се ръководи посредством съвет на шефовете ", прецизират. 

Във вчерашната си позиция Караганева изяснява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от комерсиалното сдружение " КейсПро " ООД вместо от адвокатско сдружение, което е в нарушаване на Закона за адвокатурата. Освен това тя акцентира, че от пет търговски каузи, на които ДКК е била представлявана от сдружението, две са изгубени и три са на първа инстанция.

" Всичко това основава у мен, в качеството ми на изпълнителен шеф, основателно подозрение в добросъвестността на контрагентите по тези контракти ", споделя тя.

Според Държавната консолидационна компания обаче обстоятелствата са други. По техни думи от страна на „ КейсПро “ ООД са предоставяни консултантски услуги, които нямат нищо общо с процесуално посланичество. Адвокатски услуги, включително и процесуално посланичество, са предоставяни от други самостоятелни юристи, какъвто е и юрист Андонов (бивш съучастник в горното дружеството), който в свое персонално качество е работил като зает от ДКК процесуален представител по някои от делата.
Отговор към ГЕРБ от юрист поради ДКК: Шумите поради сполучливото машинно гласоподаване ли?
Изключително елементарен коментар – в никакъв случай не сме имали контракт с ДКК, с Българската банка за развиване. Никога не сме водили договаряния,...

По думите им контракти за процесуално посланичество, разнообразни по предмет от консултантските услуги, са сключвани съгласно съответно зародила нужда за ДКК, като по всеки от тези контракти е преговаряно персонално със съответния процесуален представител и по всички каузи с огромен веществен интерес е договаряно заплащане в минималния размер .

Според ДКК върдението на Караганева, че от пет търговски каузи две са изгубени, а три са на първа инстанция, вярна е единствено втората част – че три от визираните каузи са на първа инстанция, като по две от тях е извършено единствено първо съвещание.

" Въпреки това В. Караганева е сключила от името на ДКК нови контракти за правна помощ с нов юрист, т.е. по две от петте каузи все още има два по едно и също време настоящи контракта за правна помощ, а по тези каузи ДКК е единствено подпомагаща страна ", се споделя в позицията им, като съгласно тях упълномощаването на различен юрист не е за мониторинг на делата по отношение на метода на тяхното водене, както твърди Караганева, а е за водене на самите каузи, поради което компанията сега има подписани два настоящи контракта .

" Относно размера на изплатените хонорари на КейсПро – те са по часова ставка за действително отработени часове, която не е променяна от 2016г. – общият им размер за 5 години не надвишава 45 хиляди лв. ", безапелационни са от ДКК.

Относно изказванията на някогашния шеф, че все още на избирането ѝ не е била в други трудови правни отношения , каквото е условието на закона, от Държавната консолидационна компания дават отговор, че при постъпването си тя е показала документ, че се намира в отпуск по майчинство. " Такъв може да употребява единствено лице, което се намира в трудови/служебни връзки с шеф ", дават отговор от компанията.
ДКК сезира Европейската прокуратура за дейностите на Караганева
Изпълнителният шеф и член на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) Рая Каназирева ще сезира Европейск...

Вчера Караганева заявява още, че краткотрайните членове на Съвета на шефовете на ВМЗ са назначени откакто са ѝ делегирани права, на съображение решение на Съвета на шефовете на ДКК според протокол от 11 ноември, което събитие е отразено в Търговския указател. Изискала е мнение от дъщерното ни сдружение " Кинтекс " ЕАД, с което те не възразяват да се дават изключителни права.

Според информацията, изнесена през днешния ден от ДКК обаче, Караганева желае и получава мнение от " Кинтекс " ЕАД откакто към този момент е поставила своя автограф върху протокола на едноличния притежател на капитала за утвърждение на съответното решение на Съвета на шефовете на ВМЗ. " Решението не е в съгласие със съвета на шефовете на ДКК ", безапелационни са те.

За изказванието, че еднолично е взела решение за промяна на обслужващата банка на ДКК, Караганева изяснява, че обслужващата банка е била в техническа неспособност да обезпечи системата за двоен автограф.

Според отговора на ДКК обаче това не трансформира обстоятелството, че новата банка е определена еднолично от нея, без осъществяване на процедура с най-малко три предложения от банки, без да бъдат взети поради резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ.

" Използваме случая да подчертаем още един път, че ДКК се опълчва изрично на политическата приложимост на случая. Важен е само ползата на сдружението и страната като негов едноличен притежател ", приключват позицията си те.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР