Държавната компания “Информационно обслужване“ отхвърли обвиненията на управителя на Националната

...
Държавната компания “Информационно обслужване“ отхвърли обвиненията на управителя на Националната
Коментари Харесай

“Информационно обслужване“ вижда опит за дискредитирането й зад атаките от НЗОК

Държавната компания “Информационно обслужване “ отхвърли обвиняванията на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев за неприятна поддръжка на осведомителната ѝ система. Салчев насочи серия обвинявания към държавната компания по време на на парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии и преди този момент – по време на на НЗОК. Здравният фонд даже обмисля преустановяване на контракта с “Информационно обслужване “ след приключването му.

От компанията, обаче, излязоха с позиция в четвъртък, в която оповестиха изказванията на Салчев за голословни и изрично се опълчиха “на следващите опити за обществено дискредитиране на компанията и за прекъсване на промените в опазването на здравето , свързани с цифровизация на процесите в бранша на всички равнища “.

От компанията прецизираха, че поддържат 8 осведомителни системи на НЗОК в осъществяване на контракт от 23.12.2019 година, подписан след извършена открита процедура за възлагане на социална поръчка по Закона за публичните поръчки.
“Информационно обслужване “ АД не е позволило неоторизиран достъп, компрометиране или загуба на данни, съдържащи се в поддържаните осведомителни системи на НЗОК от момента на старта на даване на услугите по този контракт, настояват от компанията.

“Съществен подробност е, че по отношение на въведеното на 13.03.2020 година изключително състояние и въведените противоепидемични ограничения, по искане на НЗОК са направени над 100 промени в поддържаните осведомителни системи , без да се визира работоспособността и достъпа до тях в нито един миг “, показват от компанията.

Оттам показват, че изрично не дава отговор на истината изказванието на шефа на НЗОК, че от страна на “Информационно обслужване “ АД е бил стеснен достъпа на оторизираните чиновници на НЗОК . “Правата за достъп на чиновниците на

„ Информационно обслужване “ АД, ангажирани с плана, са предоставени от НЗОК, с цел да могат да поддържат системата и да извършват отговорностите си по контракта за социална поръчка. Преди и по време на осъществяването на контракта оторизираните чиновници на НЗОК във всеки един миг са разполагали, както с цялостен достъп инфраструктурата и базите данни, по този начин и с всички права за ръководство и надзор на достъпа на трети лица, в това число на чиновниците на „ Информационно обслужване “ АД, ангажирани с плана “, показват оттова.

Към сегашния миг единствени с цялостен достъп (т.нар. „ супер админ “) до инфраструктурата и базите данни са двама чиновници на НЗОК. Такъв достъп не е възложен на други лица в или отвън НЗОК.
Важно е да се означи, че за всеки осъществен достъп до инфраструктурата и базата данни автоматизирано в системата се основава запис (одитен лог), в който се съдържа информация за консуматор, дата, час, устройство и осъществено деяние. Тази информация се съхранява от НЗОК отвън инфраструктурата на поддържаните системи, за задачите на следващи инспекции при произшествия, свързани с осведомителната сигурност.

Независимо от достъпите, с които разполагат и преминатите профилирани образования за сметка на държавния бюджет, чиновниците на НЗОК не желаят да употребяват функционалностите на поддържаните системи, а изискват да им бъдат предоставяни информации от „ Информационно обслужване “ АД .

“Обръщаме внимание, че от м. юли 2021 година в поддържаните от компанията осведомителни системи на НЗОК се обработват приблизително 8 000 000 поръчки на месец . За съпоставяне - при започване на осъществяването на контракта в същите системи са обработвани приблизително 4 200 000 поръчки месечно, т.е. натовареността на системите с обществени услуги е увеличена с 95 %. “, казахха от компаннията.

“Информационно обслужване “ неведнъж е уведомило документално шефа на НЗОК, че системите са остарели и незадоволително гъвкави . Нееднократно сме изразявали подготвеност за предприемане на взаимни дейности, свързани с усъвършенстването на системите и пренаписването им в сходство с използваните интернационалните стандарти за осведомителна сигурност, само че досега няма отговор от НЗОК.

„ Информационно обслужване “ е добър сътрудник и за тези, чийто фокус е развиването на електронните услуги в полза на всички консуматори, с което най-сетне след над 20 годишни опити ще се изсветлят и усъвършенстват процесите в бранша на опазването на здравето, свързани с разходването на забележителен обществен запас, допълват от компанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР