Държавната компания Булгаргаз ще внесе предложение цената на природния газ

...
Държавната компания Булгаргаз ще внесе предложение цената на природния газ
Коментари Харесай

"Булгаргаз" ще поиска цената на природния газ да падне с 40% от 1 април

Държавната компания " Булгаргаз " ще внесе предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26.29 лева за мегаватчас без Данък добавена стойност. Това е малко над 40 % понижение спрямо настоящата в този момент цена. Това заяви изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов по време на днешното съвещание на Комисията по енергетиката в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента контролираната цена на природен газ, одобрена от Комисията за енергийно и водно контролиране, е 44.04 лева, добави той.

Предвид развиването на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска, предвижда Павлов. Има упования през идващите месеци цената на природния газ да се понижи още.

С " Газпром " е предоговорена формулата, по която се дефинира цената на природния газ. В нея доминиращ детайл е пазарният, добави министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Намалението е разследване на договореностите сред " Газпром " и " Булгаргаз " за смяна във формулата за установяване на цената, реализирани след антимонополното дело на Европейската комисия против " Газпром ". Руската страна се съгласи да понижи цената за България със задна дата - от 5 август 2019 година

" За този миг мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула ", разяснява Павлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР