Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ е отменила решението

...
Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ е отменила решението
Коментари Харесай

Цацаров: ДКСИ отмени решението на ДАНС за отнетия ми допуск до класифицирана информация

Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ е отменила решението на ДАНС за отнемането достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров, това оповестиха от КП КОНПИ.

Държавната комисия по сигурността на информацията възвърне достъпа до класифицирана информация на Цацаров. Решението на ДКСИ може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд.

 Кирил Петков се усъмни в теч на информация, с цел да подаде оставка Цацаров Виж още

" На 14 януари 2022 година, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на организацията Станислав Станчев. Час и половина преди този момент, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа с довода, че съм се " провалил на контрола за надеждност ". По този мотив разгласих своя позиция, която подкрепям напълно ", декларира Сотир Цацаров.

" Обжалвах акта за лишаване на достъпа ми до класифицирана информация по планувания в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 година комисията е отменила издадения от ДАНС акт - Отнемане № 225/14.01.2022 година на позволение за достъп до класифицирана информация до равнище " Строго секретно " ", заяви Цацаров.

" По мотив изказване на министър - ръководителя Кирил Петков в негово изявление пред телевизия bTV, че " ще има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ", самичък насочих подобен сигнал с искане за инспекция на моите дейности и на изказванията на Петков, които на процедура навеждат извод за осъществено от мен закононарушение. Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с разпореждане от 16.02.2022 година е отказано формиране на досъдебно произвеждане, заради това, че действието, предмет на инспекцията, не съставлява закононарушение по член 357 Наказателен кодекс /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго закононарушение ", напомня Цацаров.

Потвърждавам още един път, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което имам като някогашен арбитър и основен прокурор към Агенцията и към чиновниците в нея, декларира ръководителят в оставка на КП КОНПИ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР