Държавната избирателна комисия на Рeпублика Северна Македония обяви първите окончателни

...
Държавната избирателна комисия на Рeпублика Северна Македония обяви първите окончателни
Коментари Харесай

Редят се картите за бъдещо правителство на Северна Македония

Държавната изборна комисия на Рeпублика Северна Македония разгласи първите дефинитивни неофициални резултати от десетите парламентарни избори съвсем 24 часа след закриването на урните. След този казус, политическите партии се впуснаха в диалози за нередности и неточности, както и за вероятни възражения, написа БГНЕС.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи през вчерашния ден, че правната комисия на партията работи по възможни тъжби, за които има период от 72 часа да бъдат изпратени до Комисията. Генералният секретар на партията Игор Янушев заяви, че по искане на ВМРО-ДПМНЕ ДИК преброява резултатите от протокола, с цел да отстрани всички благоприятни условия за възможни нередности във връзка с резултатите от изборите.
Председателят на Алианса на албанците Зиядин Села изрази дълбока угриженост и неодобрение от, както той споделя, „ игрите, които се играят с необявяването на резултатите от изборите “.
Демократичният съюз прави оценка, че предварителните парламентарни избори са били обективни и демократични, без принуждение, с висока изборна интензивност при характерните здравни условия, в които “гражданите са могли свободно да изразят своята ангажираност и да гласоподават спокойно и почтено, избирайки европейска Македония “.
На фона на тези настроения стартира и пренареждането на картите в конкуренцията за образуване на парламентарно болшинство.
Водената от СДСМ коалиция „ Ние можем “ с 46 места има максимален съдружен потенциал, до момента в който ВМРО-ДПМНЕ с 44 места има вяра, че те имат максимален капацитет да се борят за ново държавно управление след предварителните парламентарни избори, извършени на 15 юли тази година.
В новия парламентарен състав СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ще имат по-малко депутати от преди, до момента в който ДСИ и Алиансът за албанците ще усилят своите представители, а Левицата с двама депутати ще влезе за първи път в Народното събрание.
Според неофициалните дефинитивни резултати на Държавната изборна комисия (ДИК) Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) печели 15 места, Алиансът за албанците и Алтернатива - 12, Левите - 2 места и ДПА - 1 място.
Коалицията, ръководена от СДСМ „ Ние можем “, е победител в доста общини и има максимален съдружен потенциал, с което е несъмнено, че водачът Зоран Заев ще бъде новият министър-председател и ще бъде първият, който има късмет за държавно болшинство, съгласно мозъчния концерн на СДСМ.
Що се отнася до това дали СДСМ ще образува коалиция с ДСИ за образуване на парламентарно болшинство и за държавното управление, Оливер Спасовски сподели през вчерашния ден, че става въпрос за политически оценки и съглашения, що се отнаса до отговора на партията.
ВМРО-ДПМНЕ и Коалицията за обновяване на Македония са спечелили в 41 общини, съобщи през вчерашния ден Микоски. Лидерът разгласи, че е подготвен да беседва с всички политически партии, само че че няма да го прави под изнудване и при условия. Той не пожела да каже дали към този момент е контактувал с някой от водачите на партиите от албанския блок, до момента в който във връзка с предлагането на водача на СДСМ Зоран Заев за взаимна работа с депутатите за допустимо образуване на държавно управление, той акцентира, че не има намерение да го прави.
Лидерът на Левицата, който влиза в Народното събрание за първи път с двама депутати, съобщи, че към този момент нямат контакти с политически партии за коалиция, само че също по този начин чака нови предварителни парламентарни избори.
„ Който и да сформира държавно управление, няма да може да удържи до дъно. Левите ще влязат при идващите избори с двуцифрен брой депутати “, съобщи водачът на тази партия.
Генералният секретар на Движението Беса Арианит Ходжа изрази уверението си, че несъмнено мандатът на СДСМ и придвижването Беса ще бъде държавен мандат през идващите четири години.
„ Понякога числата и успеха не са значими, значимо е да сте на същинската страна. Движението Беса на тези избори има както численост, по този начин и победа и е тъкмо там, където болшинството жители желаят – в опцията, която подсигурява път към интеграция в Европейски Съюз, икономическо развиване и създаване на равноправна страна за всички, основаваща се на партньорство сред албанци, македонци и всички други етнически общности “, сподели Ходжа.
Двадесет дни след изборите президентът на страната в границите на 10 дни би трябвало да повери мандата за сформиране на държавното управление на претендент от партия, която има болшинство в Народното събрание.
Номинираният за министър-председател внася стратегия в Народното събрание и предлага състава на държавното управление в границите на 20 дни от деня на възлагане на мандата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР