Държавната гранична служба (ДГС) на Азербайджан съобщи, че е задържала

...
Държавната гранична служба (ДГС) на Азербайджан съобщи, че е задържала
Коментари Харесай

Азерите закопчаха арменски милиардер, скъсал преди време с Русия

Държавната гранична работа (ДГС) на Азербайджан заяви, че е задържала милиардера Рубен Варданян, някогашен съветски жител от арменски генезис, който е бил министър-председател във фактическото държавно управление на сепаратисткия район Нагорни Карабах по-малко от четири месеца, преди да бъде освободен от поста през февруари, заяви „ Свободна Европа “.

Според ДГС Варданян е бил арестуван, до момента в който е бягал от Нагорни Карабах, който в този момент е под цялостния надзор на Азербайджан, към Армения през Лачинския кулоар. След известието Варданян е бил трансфериран в Баку, се споделя в изказването.

Съпругата на милиардера, Вероника Зонабенд, е удостоверила задържането на брачна половинка си.

Когато Варданян беше отхвърлен от поста министър-председател на Нагорни Карабах през февруари. Медиите в Армения оповестиха, че Азербайджан е сложил отстраняването като едно от изискванията си за реализиране на спокойно съглашение по време на договарянията сред Баку и Ереван за бъдещето на доминирания от етнически арменци район, който се намира напълно в рамките на Азербайджан.

Варданян обществено се отхвърли от съветското си поданство през септември 2022 година и съобщи, че е взел решението да се реалокира в Нагорни Карабах с разбирането за всички опасности, с които може да се сблъска.

Тогава той съобщи, че след армено-азербайджанската война за Нагорни Карабах през 2020 година, вследствие на която Баку си възвърна контрола върху огромни елементи от противоречивия район и седем прилежащи области, " арменците по целия свят би трябвало да бъдат дружно с Нагорни Карабах ”.

Нагорни Карабах, който дружно със седемте прилежащи области е бил под контрола на арменските сепаратисти в продължение на съвсем три десетилетия преди войната през 2020 година, е интернационално приет като част от Азербайджан.

Конфликтът от 2020 година приключи с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия, в границите на което Москва изпрати към 2000 бойци в района, с цел да служат като миротворци.

Миналата седмица азербайджанските сили организираха светкавична атака и поеха контрола на района, след което десетки хиляди етнически арменци избягаха в Армения.

Варданян е роден в арменската столица Ереван през 1968 година Той е някогашен основен изпълнителен шеф на съветската капиталова банка " Тройка Диалог ", която през 2011 година е купена от Сбербанк.

През 2021 година Forbes прави оценка активите на Варданян на 1 милиарда $. Списанието назовава Варданян един от " бащите-основатели " на съветския фондов пазар./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР