Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за

...
Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР" ще изследва възможността за
Коментари Харесай

Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

Държавната газова компания на Азербайджан "СОКАР " ще изследва опцията за газификация на България. Това разгласи президентът на някогашната руска република Илхам Алиев на конференция в Баку. Той добави, че страната му е подготвена да влага в газификацията на България.

Илхам Алиев е оптимист, че откриването на авиолинията Баку-София ще усили потока на туристи сред двете страни. Освен това транспортният жп кулоар Баку-Тбилиси-Карс, построен със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на транспорт на артикули от Азия до Европа, като България може да се възползва оптимално от него.

Президентът на Азербайджан съобщи, че стокооборотът сред двете страни би трябвало да се усили доста.





Българският министър председател Бойко Борисов означи, че едвам 3% от територията на България е газифицирана, като в това време въздухът в страната ни е нечист най-много поради потреблението на дърва за огрев и въглища. Затова, съгласно него, България би трябвало да си сложи амбициозната цел да употребява материали за отопление, които са екологични. Борисов означи, че близо 90 на 100 от територията на прилежащата на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с сходен резултат да се похвали и България.

Борисов смята, че България има две благоприятни условия за диверсификация на доставките на природен газ - през интерконектора с Гърция и посредством този с Турция. По думите му България и Азербайджан към този момент имат подписан контракт със "СОКАР " за доставки на 1 милиарда куб. метра азерски газ на доста ниска цена.



Българският посетител добави още, че министрите на енергетиката и стопанската система на двете страни ще проучат опциите за газифициране в България. "Има опция голям брой семейства в България да се отопляват, да си готвят и в това време да не замърсяват околната среда ", добави Борисов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР