Държавната дума прие на последно трето четене закон, който ще

...
Държавната дума прие на последно трето четене закон, който ще
Коментари Харесай

Недосегаемите: Думата засекрети доходи и имущество на депутати и сенатори - Свят

Държавната дума одобри на последно трето четене закон, който ще разреши на депутатите и сенаторите да не разгласяват декларациите си за приходите в цялостен размер - дружно с персоналните си данни. Законът ще влезе в действие на 1 март, което значи, че тази година членовете на Думата и на Съвета на федерацията могат да избегнат публикуването на заявления с персоналните си данни , заяви Би Би Си.

Павел Крашенинников - началник на парламентарната комисия по държавно строителство и законодателство и един от създателите на законопроекта, съобщи, че декларациите ще бъдат оповестени единствено като " обща статистическа информация ". Освен това добавя, че съветските служители и депутати би трябвало да заявяват приходите си до 1 април.

В първия вид на законопроекта, който Крашенинников, сенаторът Андрей Клишас и други техни сътрудници внесоха в Думата през декември предходната година, не се загатваше нищо за обявление на приходи. Той бе ориентиран към участниците в районните парламенти и представителни органи в общинските региони. В законопроекта се оферираше опростяване на процедурата за обявление на приходите на тези общинари, които съчетават парламентарната си работа с други специалности (т.е. работят, без да прекъсват главното си занятие).

В документа се оферираше те да бъдат задължени да подават подробни заявления единствено откакто бъдат определени и единствено в случай че са закупили автомобил или неподвижен парцел на стойност над тригодишния приход на фамилията. А в случай че няма такива покупко-продажби, човек ще може просто да уведоми управляващите.

Във втория вид на законопроекта бе вкарана спомагателна уговорка за изменение на закона за статута на депутатите от Държавната дума и сенаторите от Съвета на федерацията. В него се споделяше, че декларациите би трябвало да се разгласяват на уеб страниците на камарите и в техните публични изявления. Бе решено тези параграфи от закона да бъдат напълно модифицирани.

Според създателите на уеб страниците на Държавната дума и на Съвета на федерацията ще се разгласява единствено " систематизирана информация " за това, че сенатор и народен представител са изпълнили задължението си да заявяват приходите си. В изменението се прецизира, че тази информация " не би трябвало да съдържа персонални данни, които биха разрешили да се разпознава " създателят на декларацията или принадлежащото му имущество.

Декларациите на районните законодатели също ще бъдат оповестени " в систематизиран тип ".

В изявление за в. " Комсомолская истина " във вторник Крашенинников съобщи, че някои " предприемачи и публични фигури ", които " биха могли да донесат огромна изгода ", са отказали да бъдат определени в представителни органи поради нуждата да подават заявления.

" Наред с другите аргументи - че " би трябвало да се занимавате " с тяхното подаване и вписване. Виждате ли, просто казано, не всеки се интересува от това, не всеки желае да го прави - мързи го... Някой не желае да демонстрира приходите си ", изяснява Крашенинников.

През декември съветският президент Владимир Путин подписа декрет, с който прекрати публикуването на декларациите за приходите и имуществото на длъжностни лица по време на войната в Украйна. Първите шест клаузи на указа се отнасят до участниците в " специфичната военна интервенция " - в това число военнослужещи и чиновници на други служби за сигурност, чиновници, изпратени на завзетите украински територии, както и техните съпруги.

Последната точка от указа - " ж ", обаче не съдържа уговорка, която да показва, че тя се отнася единствено за участниците в " специфичната интервенция ". От това следва, че публикуването на всички заявления за приходите и имуществото на длъжностните лица се прекратява за периода на военните интервенции в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи след подписването на президентския декрет, че в него " няма място за никакво двойно пояснение ". Във вторник обаче, разяснявайки проектозакона за новата процедура за издание на декларациите, той призна, че " специфичната интервенция " прави промени.

" Разбира се, изискванията на една специфична военна интервенция носят своята специфичност. Но най-важното може би е, че подаването на заявления ще продължи за всички, в това число и за длъжностните лица. Това е наложително изискване ", разгласи Песков.

Говорителят на Кремъл твърди, че антикорупционните служби не престават да ревизират данните, от които не са изключени и публични лица и депутати.

Но в гласувания през днешния ден закон няма никакви разяснения за войната в Украйна. Не се дефинира и период на годност на изменението.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР