Държавната Българска банка за развитие да отпуска максимум 5 млн.

...
Държавната Българска банка за развитие да отпуска максимум 5 млн.
Коментари Харесай

Министър Петков поиска ББР да отпуска най-много 5 млн. лв. на фирма


Държавната Българска банка за развиване да отпуска най-много 5 млн. лв. заем на една компания. Такава смяна в устава ѝ е заействал служебният министър на стопанската система Кирил Петков, само че утвърждението на смяната зависи от Българска народна банка, сподели той в събота пред Дарик радио.

Сумата, по думите му, е задоволително ниска, с цел да изгубят интерес този оня едри компании, които се взели големи заеми. Преди няколко дни Петков разгласи, че близо 1 милиард заеми са дадени то 8 компании, множеството от които свързани с Георги Гергов, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и Георги Самуилов.

Намерението на служебния министър да смени Надзорния съвет на ББР също зависи от утвърждението на Българска народна банка.

Петков заяви, че двама от тримата членове на надзора блокират информацията за отпуснатите огромни заеми, което не дава опция да се види по какъв начин е предпазен публичният интерес. Самият той към момента няма достъп до кредитните документи за 946 млн.лв. заеми, отпуснати на 8 компании.

" Банката е с двустепенен надзор и тъй като министърът не е част от Надзорния съвет, на този стадий не може да види договорите за заемите, макар че страната е притежател ", разясни той. Допълни, че ще се подхващат законови стъпки да се преодолее тази обстановка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР