Държавната агенция за закрила на детето се самосезира веднага по

...
Държавната агенция за закрила на детето се самосезира веднага по
Коментари Харесай

ДАЗД се самосезира по случая с насилие между деца в столичен търговски център

Държавната организация за протекция на детето се самосезира незабавно във връзка ефирен репортаж за оказано физическо принуждение над дете от друго дете в град София. ДАЗД неотложно уведоми шефа на Дирекция „ Социално подкрепяне “– Лозенец и началника на 04 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи за предприемане на дейности по подготвеност. За случая е изискана и информация и от управлението на комерсиалния център.

Служителите от Дирекция „ Социално подкрепяне “ имат пълномощията да работят на терен, както с детето, жертва на принуждение, по този начин и с детето, което го е направило. При нужда ще бъдат ориентирани към прилагане на обществени услуги, както за поддръжка, по този начин и за превъзмогване на агресивното държание.

При всеки случай самостоятелно се преценя и привикване на Координационен механизъм за принуждение с специалисти от всички способени институции – Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата, Дирекция „ Социално подкрепяне “ и представител на общинската администрация, с цел да се откри най-точния метод за работа с всички забъркани в тази ситуация.

„ Отново сме очевидци на акт на експанзия сред деца, сниман и тиражиран в онлайн пространството. Сигурна съм, че всички забъркани деца имат своето пояснение за случилото се и ролята на възрастните като предварителна защита, а и като следствие е още веднъж на дневен ред. Наша задача в този миг е децата да схванат, че нещо, което им се коства безобидно и занимателно, може да е прекомерно рисково и с тежки последици за друго дете. Децата са извънредно умни, само че и също толкоз чувствителни и изискващи внимание колкото и да сме заети в всекидневието. Затова е значимо да намираме време и за диалози с тях по тематики за връзка и прочувствена просветеност с другите. Дължим им ги, с цел да удовлетворяваме потребностите им и да не стигаме до сходни обстановки “, разяснява доктор Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

В такива случаи е значимо да си напомним, че наредба на Закона за протекция на детето не разрешава сведения и данни за дете да се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, на самото дете, в случай че е навършило 14 години и на орган, подхванал мярка за протекция. От ДАЗД припомнят, че непозволеното разпространение на такива данни може да се избегне, в случай че се изпратят като сигнал на тях или на различен орган по протекция, вместо да се нарушават разпоредбите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР