Държавната агенция за закрила на детето настоява да бъдат разписани

...
Държавната агенция за закрила на детето настоява да бъдат разписани
Коментари Харесай

ДАЗД иска правила за е-тротинетките

Държавната организация за протекция на детето упорства да бъдат написани ясни правила и обособена регулация за потреблението на електрически тротинетки у нас. Институцията е изпратила писмо с настояването си до транспортното ведомство и до Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Причината – возилата набират все по-голяма известност, а случаите с тях зачестяват. По думите им доста деца и възрастни ги употребявали освен за развлечение, само че и за напредване до работа, учебно заведение или университет.

„ Използването им за ежедневния маршрут из града взема решение доста проблеми на градското напредване и дава самостоятелност от нередовния или некомфортен градски превоз. Освен това са екологични и имат нулеви нездравословни излъчвания. Проблемът обаче е, че случаите с тях зачестиха. Пример за това е казусът с дете, ръководещо електрическа тротинетка, което провокира произшествие на кръстовище във Варна “, се показва в позицията на ДАЗД.

Те акцентират още, че казусът освен български, само че и общоевропейски. Доказателство за това е злополука с електрически скутер, която аргументи гибелта на английската влогърка Емили Хартридж.

Държавната организация за протекция на детето, декларира и подготвеност да спомага при създаване на правилник за използването им като средство за напредване. Те приканват още, тези които се качват на електрическа тротинетка да употребяват защитни каски, наколенки и налакътници, както и да се движат по подобаващи за това терени със съобразената за това скорост.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР