Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка по

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка по
Коментари Харесай

Проверяват сигнал за насилие над дете в Центъра за настаняване в Софийско

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) прави инспекция по сигнал за принуждение над дете в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания в с. Лесново, община Елин Пелин. Това оповестиха от пресцентъра на организацията. Оттам показаха, че през вчерашния ден през уеб страницата им е получен сигнал за принуждение над дете, без да се показва мястото, където е осъществено. В късния следобяд на електронната поща на организацията е получен втори сигнал с прикачен видеоклип от обществените мрежи, още веднъж без конкретика. Своевременно са подхванати дейности за установяването на местонахождението и в днешния ден е разпоредена инспекция. 

По предварителна информация в центъра са настанени 12 деца. Служителят, който се вижда на видеото, е отхвърлен от работа до изясняване на случая. Екип от ДАЗД организира през днешния ден редица диалози с децата, настанени в центъра, и срещи с личния състав и управлението му.

„ Държавната организация за протекция на детето е непримирима към всеки акт на принуждение над дете. Апелирам към цялото ни общество да бъдем виновни към децата си. Ние сме тези, които би трябвало да ги пазим и да им даваме своята поддръжка и най-много добър образец. ДАЗД ще извърши инспекция на обществената услуга за съблюдаване правото на децата на протекция против принуждение, каквито са пълномощията на Агенцията. Искам да благодаря и на жителите, които не остават безучастни и подават сигнали, както и на медиите, които реагират навреме на сходни проблеми. Разчитайки на професионализма на българските медии, приканвам за особена сензитивност, когато се касае за случаи с деца “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

След привършване на инспекцията от страна на ДАЗД ще бъдат подхванати нужните дейности и ограничения. 

Всяко второ дете в България е било обект на някаква форма на принуждение, сочат данните от националното представително изследване, извършено по поръчка на „ УНИЦЕФ “, представено пред публицисти на 6 юни. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР